Moholy-Nagy University of Art and Design
Doktor Melinda - Konyakmeggy
ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Teacher
Programme
Degree level
Department
Year of project
2022
A projekt a MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik.
A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették.
A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is.
A tárgy tervezésekor a klasszikus konyakmeggyből indultam ki. A desszert szimbólumaként a csokoládé burok alatt rejlő fondant és konyak tölteléket választottam. A konyakmeggyet folyékony formában gondoltam újra, ahol a fő alkotóelemek ízei külön is megjelennek. Kerekded alakzatot hoztam létre, amely a meggy és a bonbon ikonikus formájára is utal. A desszert folyékony komponense szívószállal fogyasztható a zárt tálból, ami a fogyasztás sorrendjét is meghatározza.
A tál kerekded részét egy gallér formával egészítettem ki, amelyen a roppanó textúrájú csokoládét idézve száraz elemek tálalására szolgál. A prototípusok üvegfúvással való kivitelezése közben hagyományos melegüveg dekorációs technikákat is használtam a tárgy elkészítése soránébe. Így az egyes darabok esetében a gallér arany színű fóliadíszítése a bonbonok fényes, gyűrt csomagolásának világát idézi.
Fotó: Szomor Rebeka