Moholy-Nagy University of Art and Design

G-Spirit 2039

Project overview
Degree level
Year of project
2019
A Mercedes-Benz felhívásának keretében Elek Bálint egy Mad Max-szerű disztópiát képzelt el 2039-re. Egy világot, ahol a sebesen pusztító klímaváltozás meghatványozza az élhetetlen területek számát, egyúttal új vállalkozási lehetőségeket teremt, különösképp Afrikában.
A tervező forradalmi, az alaszkai aranylázhoz mérhető jelentőséggel bíró energiafarm-bizniszt vizionál, amelyeket úttörő, kalandvágyó telepesek építenek és üzemeltetnek. Ezeknek az „energiafarmereknek” a járműve a jövőbeli Mercedes G coupé, mely a zord, sivatagi körülmények között megbízató társuk lesz. A lakhatatlan régiók sivár és veszélyes terepeit szem előtt tartva Elek Bálint tervei a robosztusságra helyezik a hangsúlyt: a marcona külső egyaránt funkcionális és érzelmi szempont, mely valódi biztonságot nyújt.
A jármű részleteiben azonban rendre visszaköszönnek az eredeti G-osztály karakterjegyei, miközben olyan jelentős extrákat vonultat fel, mint az indexlámpából előrántható fáklya, az árnyékot vető, sirályszárnyas ajtó, a tetőn helyet kapó radar-dóm, vagy az a sűrített levegős rendszer, ami többek között leereszti az autó kerekeit, hogy az egy elakadásnál könnyebben kiszabaduljon a homokból.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121