Moholy-Nagy University of Art and Design
Kovács József – Dobos torta
ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Teacher
Programme
Degree level
Department
Year of project
2022
A projekt a MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik.
A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették.
A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is.
A koncepcióm alapja a Dobos C. József által 1884-ben megalkotott Dobos torta volt. Ez a sütemény az egyik legkedveltebb desszert hazánkban, amely több nemzetközi és hazai sikert is elért. A Dobos torta, amely hat réteg piskótával, öt vajas krém réteggel, a tetején a kemény karamell tetővel, korának újító, formabontó desszertje volt.
Fantáziámat az ikonikus karamell forma ragadta meg, a körcikkből kivágva a desszert egy háromszöget formáz. Ez indított el a koncepció megalkotásában. Célom a tervezés során az volt, hogy egy olyan geometrikus tányérdesszert kompozíciót hozzak létre, ahol a tányér és a sütemény összhangban van egymással. A múltat és jövőt összekapcsolva a munkafolyamatba belecsempésztem a 3D nyomtatás technológiáját is.
Fotó: Szomor Rebeka
Fotó: Szomor Rebeka