Moholy-Nagy University of Art and Design

Kovács Martina - Diplomata puding

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME TárgyalkotĂł szak Ă©s az ONYX Műhely egyĂĽttműködĂ©sĂ©vel jött lĂ©tre. Az ONYX Műhely cĂ©lja egy olyan progresszĂ­v magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronĂłmia Ă©s a művĂ©szet összefonĂłdásán alapszik. A MOME TárgyalkotĂł MA szak kerámiatervezĹ‘ hallgatĂłinak tervezĂ©si kurzusát GĂłg AngĂ©la DLA, ONYX Műhely művĂ©szeti vezetĹ‘je Ă©s Kondor Edit DLA keramikusművĂ©sz, a MOME oktatĂłja közösen vezettĂ©k. A hallgatĂłk feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultĂşra Ă©s az ahhoz kapcsolĂłdĂł tálalás vizsgálatára Ă©pĂĽlnek, a Gerbeaud öröksĂ©gĂ©t vĂ©ve alapul. Ebben segĂ­tsĂ©gĂĽkre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatĂ­v cukrászsĂ©fje is. 
Az általam választott desszert a diplomata puding, amely az 1950-es években terjedt el Magyarországon, a kommunista hiánygazdálkodás és a minőségi alapanyagok hiánya idejében, egy letűnt kor kávéházi idilljét idézve. A második világháború és az 1956-os forradalom következtében az ekkor használatos porcelán tányérok nagy része a semmibe veszett, ezek manapság nem, vagy csak nehezen fellelhetők.
Ennek okán az 1930-as évek tányérjaiból inspirálódtam, melyek hasonló stílus jegyeket hordoznak, mint az 50-es években használatosak. Az általam kiválasztott egyszerűbb Zsolnay tányér gyár tányérjai épp úgy épp úgy, mint a diplomata puding a szegénység ellenére is a vágyott jólét illúzióját szimbolizálja. A tányér a múlt és a jelen elemeit ötvözi: egyszerre jelenik meg benne egy sorozatgyártott termék formai inspirációja és a ma egyre nagyobb értéket képviselő kézművesség egyediségének összekapcsolása. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121