Moholy-Nagy University of Art and Design

Kovács Martina - Diplomata puding

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették. A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is. 
Az általam választott desszert a diplomata puding, amely az 1950-es években terjedt el Magyarországon, a kommunista hiánygazdálkodás és a minőségi alapanyagok hiánya idejében, egy letűnt kor kávéházi idilljét idézve. A második világháború és az 1956-os forradalom következtében az ekkor használatos porcelán tányérok nagy része a semmibe veszett, ezek manapság nem, vagy csak nehezen fellelhetők.
Ennek okán az 1930-as évek tányérjaiból inspirálódtam, melyek hasonló stílus jegyeket hordoznak, mint az 50-es években használatosak. Az általam kiválasztott egyszerűbb Zsolnay tányér gyár tányérjai épp úgy épp úgy, mint a diplomata puding a szegénység ellenére is a vágyott jólét illúzióját szimbolizálja. A tányér a múlt és a jelen elemeit ötvözi: egyszerre jelenik meg benne egy sorozatgyártott termék formai inspirációja és a ma egyre nagyobb értéket képviselő kézművesség egyediségének összekapcsolása. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121