Moholy-Nagy University of Art and Design

Szilágyi Dóra - Képviselőfánk

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették. A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is. 
A desszertes tányér tervezése során arra törekedtem, hogy a süteményre jellemző gömbölyded, látványos megjelenést tovább hangsúlyozzam. A kistányér mint hordozóelem felel a funkcionalitásért, ami kiegészül egy, a Paris-Brestre jellemző lyukasközepű fánk formavilágát idéző alátéttel.
A porcelánból készült tálaló edényeket a Gerbeaud különleges képviselőfánkja ihlette, melyben a tokaji furmint zselé és a fűszeres körte textúrája és színvilága harmonizál a desszertes tálon megjelenő zöldes árnyalatú hamumázzal. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121