Moholy-Nagy University of Art and Design

Szolnoki Lea Anna – Zserbó petit four

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették. A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is. 
Az általam tervezett petit four tálaló reflektál az általunk előállított alapanyagokkal kapcsolatos környezeti problémákra. Tervezésem középpontja a zserbó desszert három legfontosabb eleme, a barack, a dió és a kakaó, melyeket részben a tárgyba is beépítettem. Kiindulásként az alapanyagokat illetve a feldolgozásuk után maradt, melléktermékeket vizsgáltam. Kerestem a dióhéj vagy a barackmag további felhasználásának lehetőségét a tárgy elkészítése során.
Döntésem egy kerámiamáz, egy alternatív hamumáz kifejlesztésére esett, ahol a tradicionális fahamut helyettesítettem a magokból és héjakból égetett hamuval. A három tálaló egységen az alapanyag veszélyeztetettségét akartam bemutatni az agyag mesterséges kémiai roncsolásán keresztül. A petit four tálaló célja, hogy felhívja a figyelmet a rendelkezésünkre álló alapanyagok fogyására, miközben elfogyasztásuk élvezetéről sem tereli el a fogyasztó figyelmet. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121