Moholy-Nagy University of Art and Design

Válint Ingrid - Esterházy

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették. A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is. 
Az Esterházy szeletből inspirálódtam, melynek összetevőiből a dió karakterét emeltem ki. A dió formája, szerkezete számtalan asszociációt indított el, mint a rejtély, várakozás, izgalom, esszencia. Továbbá a dió, a családomhoz való szoros kötődést, az otthont is felidézte számomra.
Tárgyammal ezekre reflektáltam, közülük is leginkább a „magába foglaló, védelmező, ölelő, beburkoló” tulajdonságokra. A dió „megidézésén” túl, célom volt egy olyan üvegtárgy létrehozása, mely pohárdesszert tálalásához is ideális. Tárgyam - a tartalmat sejtető látvány ellenére - egy rejtélyes, meglepetésszerű belső világ felfedezésének élményét nyújtja a fogyasztó számára. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121