Moholy-Nagy University of Art and Design

Vértessy Dorottya - Mignon

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették. A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is. 
A munkám során a 18-19. századi francia cukrászatból átvett, Magyarországon kugler mignonként ismert süteménnyel foglalkoztam. A célom az volt, hogy ennek az édességnek a mindenki által megszokott formáját teljesen megváltoztassam, és szerethetőbbé tegyem. Ezért a süteményt hideg desszertté, fagylalttá alakítottam, emellett pedig igyekeztem megtartani a kugler legfőbb jellegzetességeit és hangulatát egy olyan tárgyon keresztül, amely funkcióját tekintve megfelel a hideg desszertek tálalásának.
A fagylaltos tálka alsó része duplafalú, amely biztosítja a megfelelő hőtartást, stílusa pedig a fodros mignonpapírt idézi fel. Teteje egy élénk színű búra, amely a süteményt borító színes cukormázra asszociál. Legfontosabb célom a meglepetésszerzés volt, hiszen a vendég számára rejtély, hogy mi található a tárgyban a búra felemelésének pillanatáig, éppen úgy, ahogyan a sütemény kettévágása előtt is csak sejthetjük, de nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen ízt is rejt magában. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121