Hallgatói rajzok III.

Leírás

"A rajzi tanulmányok jelentősége az építészképzésben több oldalról is megközelíthető. Elsősorban hatékony képességfejlesztő gyakorlatokként. Tudható, hogy a rajzolás a térlátás, az arányérzék, a megfigyelőképesség, a koncentráló és formáló képesség fejlesztésének tradicionálisan igazolt, hatékony módszertani eszköze. 

Ugyanakkor a rajz a tervezés szerves része is, kikerülhetetlenül formát adva, fejlesztve a kreatív alkotói gondolkodást. Ezért a képzés folyamán a rajzi gyakorlatok a rajzi megismerés széles tárházából elsősorban azokra a kifejezési formákra koncentrálnak, melyek az építész-képzésben kikerülhetetlenek tűnnek: a tömeg és arányfeladatokra, a térábrázolással összefüggő tértani és színtani ismeretekre, valamint a tervezési komplexitást képviselő kompozíciós problémákra.

A rajzi mellékletben az Építészeti Intézet rajzi archívumából válogattam. A képek reprezentálják az Intézetben születő rajzi munkák sokrétűségét, az elemző tértani rajzoktól a műtermi, rajzi és festői színtani feladatokig, az útirajzokon keresztük a tervezés különböző fázisaihoz kapcsolódó rajzokig, az első vízió-rajzoktól egészen a terv végső megjelenítéséig."

Magyari Márton

Hasonló projektek