Segítő Pakkok: Gondos Pakk

Leírás

 Elkészült a MOME Segítő Pakk kezdeményezés második, 65 év feletti generációt célzó csomagja. A Gondos Pakk olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek a higiénia mellett a bezártság problémájára is fókuszálnak, ezért segíthetnek az egyedüllét érzésének csökkentésében.

Gondos Pakk

A Gondos Pakk a 65+ generációt célozza. Az egészségügyi statisztikák alapján ez a korosztály a fertőzésveszély szempontjából kiemelten veszélyeztetett. Számukra különösen fontos, hogy betartsák az izolációra vonatkozó előírásokat. Ez a helyzet sokak számára jelent kihívást, hiszen a környezettől való szeparáltság szeretteiktől, barátaiktól is elszakítja őket. A 65 év feletti korosztálynak tervezett csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az izolációs helyzetben felmerülő szükségletek és igények kielégítésében.

 

A csomag fókuszában a higiénia és fertőtlenítés áll. Emellett a doboz javasolt további tartalmai az egészségmegőrzés, a napi rutin, a szabadidős tevékenységek köré szerveződnek és olyan eszközöket is tartalmaznak, amelyek örömet okozhatnak, esetleg valamelyest feledtetik az elszigeteltség okozta nehézségeket.

Fehér Bori és Gulyás Sára, a Gondos Pakk tervezői szerint „a higiénia mellett a bezártság kérdésére is fontos fókuszálni ebben az izolált helyzetben. Azt gondoljuk, a gondoskodás segíthet az egyedüllét és magára maradottság érzésének csökkentésében. Ezért a dobozba egy ajtóra akasztható fertőtlenítő/rendszerező mellett olyan tárgyak elhelyezését is ajánljuk, amelyek hozzájárulhatnak  az egészségmegőrzés és szabadidő eltöltésének különböző módjaihoz. A Gondos Pakk célja: Segítünk, hogy mások segíthessenek.”

A doboz javasolt tartalma egyrészt a fertőtlenítéshez szükséges eszközök tárolásában segítő, DIY elkészíthető rendszerezőből áll, amiben a maszkokat és kesztyűket, szemetes zacskót, fertőtlenítő kendőt és sprayt tárolhatjuk. A MOME tervezői a felakasztható rendszerező elkészítéséhez letölthető útmutatót  készítettek. Emellett a csomagba kerülhetnek az izolációt enyhítő, szabadidős eszközök, valamint a napi rutinhoz és a mentális és fizikai egészségmegőrzéshez kapcsolódó tárgyak.

Kisfilm a Gondos Pakk tartalmáról

 

MOME Gondos Pakk

Projektvezető: Fehér Bori
Tervezők, kutatók: Gulyás Sára, Csernák Janka, Szerencsés Rita, Gosztonyi Márton
Grafika: Csernák Janka és Réthi Gábor
Videó: Erdély Jakab
Fotók: MOME Szociális Design Kutatócsoport