Segítő Pakkok: Baba Pakk

Leírás

Letölthető babakelengye – izolációs helyzetben Segítő Pakkokat tervez a MOME

Az elsőként megtervezett BABA PAKK IZOLÁCIÓRA olyan csomag, amely egy újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, mindezt egy weboldalról letölthető formában. A MOMÉs fejlesztések és a finn baby box mintájára elkészült segítő dobozt bárki összerakhatja a környezetében élők vagy rászorulók számára.

Az otthoni izoláció különös nehézséget jelent különböző élethelyzetekben. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) Szociális Design Kutatócsoportja által létrehozott MOME SEGÍTŐ PAKKOK IZOLÁCIÓRA olyan digitálisan letölthető csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközök és holmik fizikai megvalósításához tartalmaznak útmutatást, és biztosítanak fontos ismereteket, információkat – mindezzel különleges segítséget nyújtva az előttünk álló időszakhoz.

A pakkok és a bennük található használati útmutatók szakemberek bevonásával készülnek. A csomagok know-how-ja a benne lévő dolgok listájától, a kommunikációs anyagokon át a csomag fizikai elrendezéséig, a tervrajzokig digitálisan letölthető formában elérhetők bárki számára, aki tenni szeretne embertársaiért. Így a segítő dobozokat bárki összerakhatja közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is.

Az első MOME SEGÍTŐ PAKK a csecsemőgondozásra fókuszál. A doboz előképéül a MOME EcoLab által korábban fejlesztett Bódva Pakk csomag rendszere, a finn baby box kezdeményezés, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándék-kampány szolgál. 

A MOME IK Szociális Design Kutatócsoportjának kutatói, Fehér Bori és Csernák Janka szerint „egy újszülött érkezése a családba rengeteg változást eredményez, melyekre sokszor nehéz felkészülni, különösen egy előre nem várt izoláció idején. A jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített. A BABA PAKK IZOLÁCIÓRA egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szülés utáni első három hónapot.”

A MOME SEGÍTŐ PAKK weboldalán található ötleteket, információkat, szabásmintákat bárki letöltheti, aki segíteni szeretne azokon a családokon, akik például első gyermeküket várják ebben a bizonytalan időszakban, és szükségük lenne kelengyére. A felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető. 

A MOME Innovációs Központ Szociális Design Kutatócsoportja további pakkok tervezésén dolgozik. A MOME SEGÍTŐ PAKK weboldala: https://segitopakk.mome.hu/