The Smell Of Tomatoes

Leírás

Mit jelent ma a "haza" meghatározása? Mivel mindenkinek lehetősége van arra, hogy egy választott országban vagy városban éljen, dolgozzon, tanuljon a határok elmosódnak és korlátlannak tűnnek. De mit jelent ez az otthonérzet szempontjából?

Nem mindig éltem ott, ahol otthon éreztem magam. Németországban születtem, de a szüleim eredetileg Budapestről származnak. Sok évvel ezelőtt elhagyták Magyarországot, hogy Németországban letelepedjenek, dolgozzanak, új èletet kezdjenek. Azonban érzelmileg soha nem tudtak elszakadni igazán szülőföldjüktől és a saját kultúrájuktól.

Hasonló az érzés nálam is. Annak ellenére, hogy Németországban születtem, bizonyos értelemben sokszor úgy éreztem magam, hogy kívülálló vagyok. Fotóimban ezeket az érzéseket, a hová tartozás dilemmáját, a kultúra különbségeit szeretném kifejezni.

A modelljeim kiválasztásakor számomra nagyon fontos volt, hogy olyan kisugárzásra és személyiségre találjak, amelyekkel ezeket az ellentmondásos érzéseket ábrázolni tudom. Hogy ezt megvalósítsam, arra a környezetre és az általam összeállított kosztümre volt szükségem, ami vagy a hangulatával, vagy színeivel képeimhez inspirál. Ezeknek a már említett érzéseknek az egyik legerőteljesebbje a nosztalgia. A nyári szünidőben minden évben meglátogattunk szeretett nagyszüleimet. Nagyon élveztem ezt az időszakot, mert a legszebb emlékeim innen erednek. Itt éreztem magam a legtöbbször otthon.

A paradicsom illata még ma is erre az időre emlékeztet. Ebből keletkezik a The Smell Of Tomatoes címem. Többek között ez volt az oka annak, hogy Magyarországra jöttem tanulni, így lehetőségem nyílt arra, hogy többet megértsek nosztalgikus érzéseimről és a származásomról. Ez viszont arra késztetett, hogy elgondolkozzak a haza fogalmán. Ott van-e hazám, ahol felnőttem, vagy mégis ahonnan a gyökereim származnak? Ha összekapcsolom, azaz összekeverem a két világot, egy saját univerzumot hozok létre, saját álomvilágot, amelyet képeimben élhetek meg.

Hasonló projektek