Vészhelyzet Covid-19

Leírás

Tartalom 

A koronavírus pandémia során reflektorfénybe került a magyar egészségügy. Engem eddig is  érdekelt, foglalkoztatott ez a téma, a gyógyítás, a dolgozók viszonya az egészségügy jelenlegi  helyzetéhez, a nem éppen ideális körülményekhez.  

A járvány során mindennapjaink szerves részévé vált a vírus, a média tele van hírekkel az  esetszámokról, a halálozási arányokról és a kórházakról, az ott uralkodó állapotokról és ezzel  szemben az orvosok és önkéntesek példás helytállásáról.  

Koncepció  

Úgy gondolom, hogy képletesen értve jelenleg egy háborút vívunk a vírus ellen, mely az  egész világra, a politikára és a gazdaságra is hatással van. A kórházak minden nap csataterek  ahol az erre hivatott embereknek legjobb tudásuk szerint kell helyt állniuk egy teljesen új, váratlan és kiltástalan helyzetben. Képeimet ennek tudatában egyfajta dokumentarista  tudósítás céljával készítettem.  

Sorozatom minden képe fényes, vakító, a témára jellemző, megszokott “steril” hatást kívánja  megteremteni, de egyben kiemeli a súlyos valóságot, a hibákat is megvilágítja. Egyszerre  szimbolizál és degradál. Leginkább azt szeretném bemutatni, milyen állapotok közben  érkezett meg az egészségügybe és a kórházakba a járvány.  

Kontextus  

Többször fotóztam a BA alatt kórházban vagy intézetben ahol saját szememmel láthattam  bele az adott intézmények működésébe és annak körülményeibe. Szüleim és nagyszüleim is  orvosok, így személyes érintettségem természetesnek vehető a témaválasztás során.  

A jelenlegi pandémiás helyzetben úgy gondolom a téma még aktuálisabb, akit eddig nem  érdekelt, az is megérzett belőle valamit a vírus övezte félelem és tehetetlenség miatt.  

Referencia  

Szakértők szerint az egészségügyi intézmények finanszírozása nem fedezi az intézmények  működésének valós, tényleges és indokolt költségeit. Az orvosok és egészségügyi  szakdolgozók elvándorlása valódi veszélyt jelent, aminek legfőbb oka az egzisztenciális  bizonytalanság, valamint a többlet teljesítmény mellett is igen alacsony jövedelem.  

Az egészségügyi szolgáltatók tulajdonosa az elmúlt néhány évben ismét az állam lett,  ugyanakkor egyelőre nem látszik a kormányzati szándék a közkiadások növelésére.  

Nagy inspirácó volt számomra sorozatom készítése közben a SICKO című amerikai  dokumentumfilm, melyet Michael Moore és felesége készítettek 2007-ben. A Sicko az ostoba  és néha kegyetlen amerikai egészségügyi ellátási rendszer felvázolt portréja, olyan emberek  nézőpontjából elmesélve, akiknek egészen különleges és bizarr kihívásokkal kellett  megküzdeniük azért, hogy a nekik kijáró egészségügyi ellátásban részesülhessenek. A film a  humort használja eszközéül ahhoz, hogy szomorú történeteket meséljen el, és ahhoz, hogy  rávezesse közönségét arra, hogy egy alternatív ellátási rendszer az egyetlen megoldás a  problémára.  

 

Hasonló projektek