TALENT AWARDS

 

Mi az a TALENT AWARDS?

Alkosd újra a világod, építsd meg a saját mozaikképed LEGO kockákból! A LEGO Hungária Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös alkotói pályázata, a TALENT AWARDS 2020/21 célja a design iránti szenvedély és a LEGO kockák játékos összekapcsolásával számtalan színes és kreatív ötlet megvalósítása.

 

PÁLYÁZATOK

A LEGO-val közös együttműködés 2020. decemberében, a MOME Polgárainak meghirdetett alkotói pályázattal indult, melynek tematikája a LEGO Art szettek és a belőlük készíthető fotómozaikok köré épült. Később, 2021. januárjában ehhez csatlakozott az országos kiírás, melynek során maximum 1x1 méter alapterületű LEGO-ból épített mozaik képek kreatív ötleteit várták a pályázat kiírói. A pályaművek leadási határideje március elején lejárt.

2021. május 20-án a Talent Awards 2020/21 díjátadó gálája keretében kihirdették az országosan, valamint a MOME hallgatói és oktatói számára meghirdetett pályázat győztes alkotásait. 

Az országos pályázat keretein belül az alkotóknak otthoni LEGO készleteiket felhasználva kellett maximum 1x1 méter nagyságú mozaikképet készíteniük. Az első helyezett Fabók Luca, KockArt című alkotása. A pályázó négy ikonikus festményt választott témájául, amelyeket saját LEGO elemeinek színpalettáját figyelembe véve gondolt újra. A művével arra kereste a választ, hogy egy részletgazdag kép felismerhető marad-e akkor is, ha a végletekig leegyszerűsítjük. A második helyezett Schliszka Tamás, a Holdra szállás pillanatát ábrázolta a kockák segítségével, a harmadik helyezett Szalay Péter pedig a festészet és a LEGO kockákból alkotott mozaiktechnika vegyítésével öt mozaikkal nevezett.

A MOME hallgatói és munkatársai számára kiírt pályázat fő elemeként a résztvevők egy fotómozaik technikát felhasználó alkotást terveztek. A nyertes Szabó Évu Beszélgetés a campuson című terve a művészet, a design és a tudomány ezer szálon való kapcsolódását mutatja be. Ennek a hármas egységnek a feladata, hogy összetett problémákra átfogó megoldást találjon. A belső pályázat második helyezettje Kormos Anna Mária A MOME egy napja című alkotása lett, a harmadik helyezést pedig Nguyen Tran Norbert gyűjtötte be, aki Szín és forma című alkotásában a gondolatok, eszmék keveredését ábrázolta a LEGO kockák színeinek vegyítésével.

A LEGO és a MOME közös projektjének következő nagy állomása a Szabó Évu: Beszélgetés a campuson című nyertes munkája alapján tervezett óriás LEGO mozaik megépítése. A grandiózus, 5,4x2,3 méteres alkotás több mint 180 000 LEGO kockából áll.

 

Hírek