Moholy-Nagy University of Art and Design

A jövő öröksége

MOME 143
Projektek
Hírek

Kiknek a nyomában járunk, amikor belépünk a MOME campusára? Kik alakították a MOME-t évtizedeken át, milyen értékeket viszünk tovább? A MOME Jövő öröksége programja ezekre a kérdésekre adhat választ évtizedek óta itt dolgozó munkatársainknak és frissen csatlakozó hallgatóinknak, vagy az idelátogatóknak.

Közös történetünket, identitásunkat ismerhetjük meg azokon az örökségünket manifesztáló műtárgyakon, installációkon keresztül, amelyek Campus-szerte megtekinthetők. A szobrokat, jeleket szemlélve néhány kivételes, az iskola életét, a magyar és a közép-európai designéletben betöltött szerepét alakító személyiséget ismerhetünk meg.   

MOME 143

143 éve nyitotta meg kapuit egyetemünk legkorábbi jogelődje, az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Tanoda műfaragászati tanműhelye az Andrássy úton. A történelmi pillanat és jeles évforduló alkalmából bemutatjuk az utat a tanodától a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemig.

Projektek

A nagy elődökre, építésztanárainkra emlékezünk a TWO épület mellett a kertben elhelyezett kisméretű beton kubusokkal. Emlékkockát kapott többek közt Reimholz Péter, aki több mint negyven éven át tanított a MOME-n, Szrogh György, aki 1966-tól húsz éven át vezette az akkori Építészeti Tanszéket.

Fokról fokra névadónk nyomában ismerhetjük meg Moholy-Nagy-díjasainkat, akiknek neve a korláton olvasható. Az elismerést 2006 óta minden év novemberében adják át olyan személyiségeknek, akiknek kiemelkedő alkotói tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul.

A campuspark különböző pontjain találkozhatunk újra a korábban szintén a kertet dekoráló szobrokkal, közülük most került reprezentatív helyre az 1951-ben készült Beck András alkotással, az Olvasó munkás, 2024 tavaszán pedig méltó helyre kerül majd Pogány Frigyes építész, művészettörténész, a Magyar Iparművészeti Főiskola egyik legismertebb tanára, majd rektorának mellszobra is.

Hírek

Kinek a nyomában járunk, amikor belépünk a MOME campusára? Kik alakították a MOME-t évtizedeken át, mit viszünk tovább örökségként? A MOME Jövő öröksége programjának keretében ezekre a kérdésekre kaphat választ bárki, legyen akár évtizedek óta itt dolgozó munkatárs, vagy egy frissen csatlakozó hallgató. Közös történetünkbe pillanthatunk bele azokon az örökségünket manifesztáló műtárgyakon, installációkon keresztül, amelyek közül mától több is megtekinthető szerte a Campuson. A szobrokat, jeleket szemlélve néhány kivételes, az iskola életét, a magyar és a közép-európai designéletben betöltött szerepét alakító személyiséget ismerhetünk meg.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121