FORMA NORMA // Inspiráló előadások - Moravcsik Borka

Április 19-én, szerdán 17:00-19:00 között Moravcsik Borka érkezik hozzánk, aki Formatervezőként nálunk végezte az alapszakot, azóta pedig service designerként dolgozik a Musketeers design stúdióban, design kutató rezidensként a barcelonai Fab Labnak, és startupot is alapított.

Hogyan tud segíteni a service design eszköztára, hogy az ötleteinket cselekedetekre váltsuk, hogy ezzel akár társadalmi kérdésekre reagálhassunk? Mi az a Distributed Design megközelítés és hogyan segíthet a tervezésben? Milyen egy interdiszciplináris design szakon tanulni? Miért szeretne Borka a legtöbb tervezésében részvételi eszközöket használni, mik ennek az előnyei és milyen hátrányai lehetnek?

Azért, hogy a jövőbeli rendszereink tervezésével közösen gondolkodhassunk a jelenlegi mindennapi rendszereink működésén, a formatervezés és a design megannyi irányt és tervezési módszert tartogat számunkra. Ilyen irányzat lehet a critical design, a spekulatív design, a service design vagy épp a social design eszköztára. Ezekről a témákról is tanulhattam, amikor már pár év service design szakmai tapasztalat után, a barcelonai Fablab és az Institute for Advanced Architecture of Catalonia közös szakán a Distributed Design platform ösztöndíjasaként elkezdhettem régóta vágyott kutatási tervemet, a Master in Design for Emergent Futures hallgatójaként. Azt gondolom, hogy közösen gondolkodni a jövőről csak akkor érdemes igazán a jelenben, ha a gondolkodás több iparágat és tudáshálózatot bevonhat. Ezért is szeretnék arról beszélgetni, hogy formatervezőként akár a service design eszköztárával, akár különböző szakágak eszköztárába (pl.: szintetikus biológia, robotika vagy design etika) belelátva hogyan tudunk fontos társadalmi kérdésekre válaszolni különböző design beavatkozásokkal.
 

Event information

Dátum: 2023.04.19.
Helyszín: MOME BASE_106

Az esemény a nagyközönségnek nyitott.
Az előadás nyelve: magyar.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121