MOME hallgatók kerámia kiállítása a Füvészkertben

Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amelyen most a MOME Kerámia MA és a Tárgyalkotás BA hallgatói is bemutatkoznak. A kiállított munkák a kelet-ázsiai hagyományokra épülő magas tüzű nyíltlángú fatüzes égetés technológiájával készültek. Az anyag Kemény Péter Ferenczy Noémi - díjas keramikusművész, egyetemi adjunktus és tanítványainak legfrissebb munkáiból áll, melyet Várhelyi Judit ikebana művész kompozíciója gazdagít.

A Sakura ünnep az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. A hétvégi programokon a japán kultúra mutatkozik be, ehhez társul a MOME hallgatóinak kiállítása. A hagyományos japán művészet megkerülhetetlen a tárgyalkotási, a kerámiával foglalkozó kurzusok során, hiszen a mai napig hatással van kortárs tárgykultúránkra.  

A MOME - TŰZ - A Tárgyalkotás szak keramikus hallgatóinak kiállításának anyagát a hagyományos japán művészet szellemisége, keleti kultúrákra oly jellemző természet és ember közötti kapcsolódás, a természet tiszteletére való törekvés inspirálta. A kortárs kerámiaművészet gyakran merít ebből a világból, mint művészeti médium közvetíteni tudja mindezt anyagi és szellemi szinten egyaránt. Az egyetemünkön folyó kerámiaképzés ezért is tekinti missziójának, hogy a hallgatókkal megismertesse azokat a keramikus hagyományokat, ahol az alkotó nem csak a tárgy teremtője, de az égetés teljes folyamatának irányítója. A kelet-ázsiai hagyományokra épülő magas tüzű nyíltlángú, fatüzes égetés technológiáját alkalmazó kurzuson született tárgyakból nyílt kiállítást két egymás utáni hétvégén, április 15-16. és 22-23., lehet megtekinteni a Füvészkerti kastély emeleti termében.  

Kiállítók: Kemény Péter, Bechtold Fülöp, Boda Rebeka, Borkovics-Válint Ingrid, Eiler Dóra, Kovács Martina, Magyar Maya, Németh Luca, Zagiba Mátyás. A kiállítást kurátorai: Kemény Péter / egyetemi adjunktus MOME és Kondor Edit DLA / egyetemi docens. MOME Management: Hutter Katalin Cecília   
 

  További információk: www.fuveszkert.org 

Event information

Időpont: 2023.04.15-16. és 22-23.
Helyszín: Füvészkert

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121