Moholy-Nagy-díj 2019

Az idei díjazottunk Karole P. B. Vail kurátor, a velencei Guggenheim Múzeum igazgatója, aki ez alkalomból előadást tartott egyetemünkön.

Karole P. B. Vail a hatalmas kritikai és közönségsikert aratott Moholy-Nagy: Future Present három állomásos retrospektív kiállítás vezető kurátora volt 2016-ban, amely a XX. század egyik legnagyobb hatású magyar művészének életművét mutatta be az Egyesült Államok három vezető művészeti múzeumában: a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban, az Art Institute of Chicago-ban és a Los Angeles County Museum of Art-ban.

Vail 1997 óta a Solomon R. Guggenheim Múzeum kurátori csapatának tagja. A Guggenheim Múzeumban töltött 20 éves karrierje során a Moholy-Nagy: Future Present kiállításon túl kurátorként, társkurátorként vagy közreműködőként részt vett átfogó és retrospektív, képzőművészeti, fotó- és divattörténeti kiállítások szervezésében is. Moholy-Nagy munkásságán keresztül foglalkozott a Bauhaussal, a Boccioninak szentelt kiállítás során a futurizmussal és az avantgárddal, a Picasso műveket bemutató Black and White kiállításnak köszönhetően pedig a kubizmussal. Részt vett egy szürrealizmussal foglalkozó tárlat előkészítésében, továbbá számos absztrakt és kortárs művészt felvonultató kiállítás szervezéséhez is hozzájárult. Sokat foglalkozott a Guggenheim család örökségével; részben családi érintettsége miatt: Karole P. B. Vail Peggy Guggenheim unokája.

 

 

Az M5 beszámolója az eseményről itt tekinthető meg. 

Az est folyamán továbbá megtartottuk az őszi doktori és habilitációs címátadó ünnepségünket.


Habilitált mester címet kapott

F. Orosz Sára, kerámiatervező művész
Püspök Balázs, formatervező művész
Szalontai Ábel, fotográfus
Szegedi Csaba, képzőművész


Művészeti Doktori címet kapott

Czeizel Balázs, fotográfus
Vigh Krisztina, textiltervező művész


Programunkat Frenák Pál koreográfiájával zártuk.

További képet az eseményről itt érhetők el.

Az eseményt a Budai Pékség támogatta.

Publikálva: 2019-11-10 23:35:00