A MOME Forma ismét a Stockholm Furniture and Light Fairen

Formatervezés

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Formatervező Tanszékének második alkalommal volt lehetősége részt venni a világ egyik legnagyobb bútorkiállításán, a Stockholm Furniture and Light Fair eseményén. A stockholmi bútorvásár 2020-ban ünnepli 70. évfordulóját, 1951-es alapítása óta képviseli a skandináv bútortervezés hagyományait és értékeit. Az eseményről az OCTOGON magazin is hírt adott. 

Az öt napos rendezvény három nagyobb részből áll, melyek közül a Greenhouse szekcióban mutatkoznak be a legfrissebb fiatal tervezők és a legkreatívabb design iskolák. Itt kapott helyet a MOME Forma standja, ahol 11 végzős és frissen végzett hallgató bútor és lámpa prototípusa került bemutatásra - köztük 3d nyomtatott szék, személyre szabott asztalok, pihenő- és tárolóbútorok, és új innovatív tervezési megoldásokat felsorakoztató világítótestek. Az egyetemi hallgatók hazai és nemzetközi láthatóságának növelését a Design Intézet tanszékei első számú célkitűzésüknek tartják, ezért egyre több lehetőséget és felületet biztosítanak a diákok külföldi bemutatkozására.

Oktatás a MOME Formatervező Tanszékén

A design oktatás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen több évtizedes tradíción és folyamatos innováción alapszik. A MOME nem csak egy oktatási központ, de 140 éves múltjával a szakma think-tankjeként is fontos szerepet tölt be magyar kreatíviparban és kultúrában. A Formatervező Tanszék képzési struktúrája három különböző megközelítésen alapszik: vállalati és gazdasági szemlélet, experimentális tervezés és rendszergondolkodás. A program keretében a hallgatók olyan problémamegoldó, intellektuális attitűdöt sajátítanak el, amely által még nyitottabbak lesznek az új ötletekre és a kritikus gondolkodásra. A tanszék Bútortervezés Programja keretében létrejött munkákat a kísérletezéssel elért új szerkezeti megoldások, izgalmas formaalakítás, és meglepő anyagtársítások jellemzik. A tervezési feladatok fókuszában a műhely-centrikus tervezés, és a hagyományos technikák újraértelmezése áll. A leendő bútortervezők folyamatos modellezések révén minden projekt végén eljutnak a prototípus és műszaki tervek elkészítéséig. A meghatározott témakörökben, minden hallgató saját magának találja meg azt a problémakört, amellyel foglalkozni szeretne, az élet minél változatosabb területeiről. Ezt jól felépített designszemléletű kutatás és szisztematikus kísérletezési és tervezési folyamat követi.

A kiállításon résztvevő hallgatók és frissdiplomás tervezők

Becker Dóra, Czikkely Anna, Csoma Sarolta, Hevesi Annabella, Kispál Márton, Kovács Alexandra, Németh Dóra, Ollé Gellért, Péni Brigitta, Pinezits Petra, Sipos Anna 

A kiállításon résztvevő oktatók: Pais Panni, Püspök Balázs
Témavezetők: Juhász István, Kerékgyártó András, Lakos Dániel, Püspök Balázs
Projektmenedzser: Barna Máté
Fotó: Barna Máté

Linkek
MOME Design Intézet Facebook oldal 
Stockholm Furniture Fair honlap

A stockholmi MOME Forma standról olvashattok az OCTOGON architecture&design magazine cikkében is.

Publikálva: 2020-02-10 14:45:00

Hírek