Design- és művészetmenedzser MA szakos hallgatónk kurálja a Várfok Porject Room kiállítását

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által harmadik alkalommal, Átlátás címmel megrendezett kiállítássorozat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal kiállító, valamint Maj Ajna Design- és művészetmenedzser MA szakos hallgatónk kurátorként kapott bemutatkozási lehetőséget. Bilak Krystyna, Lázár Dóri, Schuller Judit Flóra MENTÉS című tárlatának megnyitója február 20-án a Várfok u. 14-ben lesz, a kiállítást megnyitja: Claudia Küssel, művészettörténész és kurátor. A kiállítás 2020. február 21. és 2020. március 28. között tart nyitva, keddtől szombatig 11-18 óra között látogatható.

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által harmadik alkalommal Átlátás címmel megrendezett kiállítássorozat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal kiállító és egy kurátor kapott bemutatkozási lehetőséget. A kiállítás tételmondata egy Milan Kundera idézet, amiben a felejtést bizonyos mértékig a halállal azonosítja.

„A legfélelmetesebb a halálban nem a jövő elveszítése, hanem a múlté. A felejtés valójában a halál egy formája, amely állandóan jelen van az életben.” 

A fotó mint az emberi emlékezet primer hordozója az utóbbi évtizedekben nemcsak technológiai, hanem egy erőteljes társadalmi-evolúciós változáson is keresztülment. A virtuális jelenlétünk koncentráltságának fokozódásával, mikor is minden történést, személyt vagy emléket egy gombnyomással, „érintéssel” rögzíthetünk, megoszthatunk, fel - vagy letölthetünk, alapjaiban változott meg a múlt-jelen-jövő hármasához való viszonyunk. Míg korábban a fotográfia legelemibb funkciója a megőrzés, és a látvány „valóságos” leképzése volt, mára ez a képi manipulációt könnyen és egyszerűen lehetővé tevő applikációk elterjedésével, a különböző szűrők és effektek térnyerésével mindinkább másodlagossá vált. Az “örökkévalóság” képzetét felváltotta a néhány másodpercnyi “instant” hírnév ellenállhatatlan csábítása. A kiállításon szereplő munkák a digitalizáció kihívásaként a megváltozott, felgyorsult képérzékelés és képértelmezés lehetőségeire kérdeznek rá olyan fogalmak mentén szerveződve mint a fikció, a manipuláció és az emlékek.

 

A kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Átlátás #3 kiállítássorozatának és a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának a része.

 

Publikálva: 2020-02-20 14:47:00