Oscar-kvalifikáló SXSW fesztiváldíjat nyert a Szimbiózis

Az egyik legmenőbb amerikai fesztivál, a South by Southwest (SXSW) zsűrije a legjobb animációs kisfilm díjával jutalmazta Andrasev Nadja MOME alumna alkotását, amiben egy nő a férje szeretői után kutakodik. A film egy másik fesztiválnak köszönhetően most egy hétig online is megnézhető. - írja hírében a film.hu

Az egyik legfontosabb amerikai fesztivált március 13. és 22. között rendezték volna meg a texas-i Austinban, de a járvány itt is közbeszólt, így a díjakat zárt ajtók mögött adták át. Andrasev Nadja kisfilmje a legjobb animációs film fődíját nyerte el a rövidfilmes zsűritől, ilyen fontos díjat magyar alkotó még nem kapott soha az SXSW zsűrijétől. A Szimbiózis ezzel a díjával Oscar-kvalifikálható lett, a rendező előző kisfilmje, A nyalintás nesze szintén Oscar-ra jelölhetővé vált a New Orleans Filmfesztiválon kapott díjának köszönhetően. Andrasev Nadja filmje féltékenységről, szexualitásról és hiányérzetről egyszerre finoman és kegyetlenül őszintén mesél, főhőse egy megcsalt nő, aki különleges kapcsolatot alakít ki a férje szeretőivel.

Nemzetközi bemutatója az annecy-i animációs filmfesztiválon volt, amit számos más külföldi meghívás és díj követett, itthon először a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon volt látható, ahol három díjat is elnyert, majd a budaörsi Primanimán a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat is megkapta. Az év elején szintén Amerikában, a Slamdance Fesztiválon szerepelt, ott már második alkalommal, mert A nyalintás nesze című kisfilmjét pár évvel korábban szintén ott mutatták be. 

A nagyszerű hírről a Dot and Line blog is részletesen beszámolt, valamint megcsodálhatjuk MOME Alumna büszkeségünket a texasi South by South West fesztivál honlapján is.

Ha még nem láttad, itt is, illetve a Dot and Line-on is nézhető,elérhető a film, ezen a héten pedig még szavazni is lehet rá a Talkingshorts-on!

Ha pedig még részletesebben belemélyednél a film készülésébe és történetébe, hallgasd meg a készítő Andrasev Nadjaval készült podcastet is!

Gratulálunk!

 

 

Publikálva: 2020-03-26 17:12:00