125 éve született Moholy-Nagy László

125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész.

Az évforduló alkalmából egyetemünk rendhagyó audiovizuális kampányt készített, amelynek nyitánya július 16-án volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban egy filmpremierrel egybekötött születésnapi ünnepség keretében. Az eseményen közel 250 meghívott vendég vett részt. A közönség a MOME által erre az alkalomra készített riportfilm és egy 125 másodperces animáció,a Moholymotion premierje mellett a The New Bauhaus című amerikai dokumentumfilmet is megtekintette. A bemutatott tartalmakat az ősz folyamán több alkalommal műsorukra tűzik a hazai mozik, megismertetve a magyar közönséggel Moholy-Nagy László kivételes életútját és művészetét. 

Az eseményen bemutatták a MOME Disegno című designkultúra-tudományi folyóiratának legújabb számát is, melyben neves külföldi szerzőkkel együtt az egyetem több doktorjelöltje is publikál. A Disegno következő, angol nyelvű számát,- tisztelegve a világhírű művész előtt -,  Moholy-Nagy László örökségének szentelik. 

A megemlékezés-sorozat és tartalmak ötletgazdája-producere Fülöp József és Kollarik Tamás, koproducere Kucsera Tamás Gergely volt, a megvalósításban közreműködött a MOME kreatív csapata.
moholy-nagy.mome.hu

2020. július 20. 10 óra 

Az MOME a fenti tartalmakon túlmenően több tucat interjúval, videóüzenettel tiszteleg Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt, amelyek a művész születésnapján július 20-án 10 órakor kerülnek ki az ebből a célból létrehozott online felületre. A születésnapi megemlékezésbe bekapcsolódik a magyar kulturális intézetek hálózata is, Tokiótól Los Angelesig, Ottawától Pretoriáig terjesztve az elkészült tartalmakat.

 

Moholy-Nagy 125 interaktív website | Nyitóoldal

 

A kezdeményezés a magyar művészeti és kulturális élet olyan kiemelkedő alakjait szólaltatta meg, mint például Passuth Krisztina művészettörténész, Maurer Dóra képzőművész, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csomay Zsófia építész, Fülöp József a MOME rektora, Gerendai Károly kulturális menedzser, üzletember vagy Orosz István grafikusművész. A megemlékezésben a Moholy-Nagy család tagjai mellett, a nemzetközi művészvilág olyan neves szakemberei vettek részt, mint például Karole P. B. Vail, a velencei Peggy Guggenheim Gyűjtemény igazgatója és Annemarie Jaeggi, a berlini Bauhaus Archívum igazgatója. 

 

Moholy-Nagy 125 interaktív website | 3. fejezet

 

 

Fotó: Lakos Máté

Publikálva: 2020-07-20 09:06:00