New Visegrad Photography | vándorkiállítás MOME oktatói kurálással és alumni részvétellel

Fotográfia

A 2020 szeptemberében létrejött fotóművészeti program a Visegrádi Csoport országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és Szerbia közreműködésével egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely csoportos válogatást mutat be a régió művészeti felsőoktatási intézményei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból. Friss online booklete itt érhető el.

 

A New Visegrad Photography vándorkiállítás formájában az érintett országok mindegyikében és több európai nagyvárosban (Róma, Bécs, Brüsszel, Berlin) is bemutatkozik, valamint várhatóan a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában is szerepel majd a tárlat. 

A kiállítás koncepciója arra tesz kísérletet, hogy a fiatal fotográfusok alkotásait olyan összefüggésbe állítsa, amelyben a nemzeti sajátosságok, a különböző oktatási megközelítések és az alkotók önálló univerzumai között megmutatkozhatnak a szélesebb, globális jelenségekről és tendenciákról való, speciálisan közép-európainak tekinthető gondolkodásmódot meghatározó jegyek.

Vagy ahogyan a kiállítás kurátora, Kudász Gábor Arion, fotóművész, MOME egyetemi docens fogalmaz: “Annak megfogalmazására teszünk itt kísérletet, hogy a nemzetközi hatásoknak minden korábbinál jobban kitett fiatal művészgeneráció számára mit jelent a közép-kelet-európaiság. Fontos, hogy tisztán, és nem a valami máshoz viszonyítva tekintsünk rájuk. Unalomig hivatkozunk a visegrádi régióból világba szóratott alkotókra, akik az elmúlt évszázadban saját képükre formálták a fotográfia történetét: mellettük nézzünk most azokra is, akik a következő száz évet fogják formálni.”

A kiállításon Albert Anna, Baksa Gábor, Bánhegyesy Antal, Bylak Krisztina MOME alumni hallgatók  munkái is megtekinthetők.

A program szakmai partnerei a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vására, a program szervezője a régió egyik vezető művészeti ügynöksége, az EDGE Communications. A program fő támogatója az International Visegrad Fund, a vándorkiállítás szervezőpartnere a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Az utazókiállítás eddig várható időpontjai:

2020. szeptember 9. - október 18. / Prága
2020. október vége -  november közepe / Róma
2020. november közepe - december közepe / Belgrád
2021. február - március eleje / Bécs
2021. március közepe - április eleje / Pozsony
2021. április vége - május közepe / Brüsszel
2021. május közepe - június eleje / Varsó
2021. június közepe - július eleje / Berlin

Booklet

Közreműködő intézmények / Participating institutions

Academy of Arts, Architecture and Design in Prague (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Budapest Metropolitan University (HU), Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague (CZ), Kaposvár University (HU), Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest (HU), University of Arts in Belgrade (SRB), University of Arts Poznań (PL), University of Novi Sad (SRB)

Fotók: Baksa Gábor, Albert Anna, Lenka Glisníková, Baksa Gábor

Publikálva: 2020-09-25 11:38:00

Hírek