Nemzetközi irodalmi fesztiválon a MOME hallgatóinak installációja

Média design

2020.09.22-25. között rendezik a második PesText világirodalmi fesztivált, melynek egyik installációját az egyetem két Média design szakos hallgatója, Songoro Laura és Vigh Violetta készítette.

A fesztivál küldetése, hogy ráirányítsa a figyelmet a műfordítás, mint az egyik legfontosabb irodalmi alkotói tevékenység fontosságára – a „Kizökkent az idő” elnevezésű installáció is erre a tematikára reflektál.

„The time is out of joint: – O curséd spite,
That ever I was born to put it right! –”
Hamlet híressé vált sorában feszül egymásnak felelősségvállalás és az elfutás ingere. A világ rendjének felbolydulását látjuk testközelből mi is, helyünket keresve az időben, egy adott korban, rendszerben, amely szemmel láthatólag „ki-fordúlt sarkából” (Kazinczy), „meghibbant” (Telekes Béla), „kibicsaklott” (Eörsi István). Arany János fordításában „kizökkent az idő” szerepel, Nádasdy Ádáméban „a világ szétesett”. Ha jelképesen is, de a látogatók helyrerakhatják most, egy egyszerű könyvespolcon, hiszen a szükségszerű izoláció közben az olyan dolgok, mint az olvasás, most is összekötnek bennünket.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Szárazkapu (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Publikálva: 2020-09-25 12:43:00

Hírek