MOME Anim Gyakori Kérdések: Hogyan készülj a felvételire? | BA hallgatóink válaszolnak

Animáció

Számít, mit veszel a bizottság által felkínált tálak finomságai közül a harmadik fordulón? Mutass sketchbookot a felvételin? Szükséges bemagolni az eddigi Oscar nyertes animációs filmeket a műveltségi teszthez? Ilyen, és ehhez hasonló, a MOME Anim felvételije körül kialakult gyakori kérdésekről és tapasztalatikról kérdezte a MOME Anim, BA1-es hallgatóit. Elsőnek Ferenczi Borát, akit már a Kisképző grafika szakán is a karakterek tervezése, a figurális illusztráció érdekelt a legjobban. A továbbtanulást tervezve mégis a felvételi előtt csupán két hónappal döntött úgy, hogy animáció szakra szeretne jelentkezni. 

 

Miért döntöttél úgy, hogy animáció szakon szeretnél tanulni? 

Eredetileg grafika szakra szerettem volna jelentkezni a MOME-ra, már kezdtem gondolkozni, hogy melyik rajzaimat adjam le. Drága Dévényi Móninak mutattam egy ilyen munkám akivel 12 éves korom óta tanulok rajzolni a Második Emelet rajziskolában, amikor megkérdezte: “Te miért nem animáció szakra felvételizel?” Én erre: “Hát nemtudom, lehet oda kéne!”

Belegondoltam, hogy mik azok a dolgok amiket igazán szerettem a tanulmány rajzolásban, a grafikában, azokban a rajzokban, amiket csak úgy magamtól rajzolok, és rájöttem, hogy azok mindegyike megtalálható ebben a szakmában. 

Másik alkalommal csomóan mondták egy rajzomra, hogy “Ezt de megnézném mozgásban!” Hirtelen rájöttem, hogy én is meg akarom és még meg is tudom csinálni!

 

Az első felvételid sajnos nem sikerült. Hogyan gondolsz vissza arra az extra egy évre egyetem előtt? Mi történt veled ez alatt?

A felvételi interjún kapott kritikák motiváltak és irányt mutattak. Nem feltétlenül azért hallgattam ezekre a visszajelzésekre mert mindenáron be akartam jutni az egyetemre, hanem mert tényleg jogosnak találtam őket és fejlődni szerettem volna. Elvégeztem egy grafikus OKJ-t, beiratkoztam egy 1 éves animációs képzésre, de leginkább önállóan próbálgattam magam. Igyekeztem minél több technikát felfedezni, majd elkészítettem a portfólióm.

Nagyon jó volt, hogy kizárólag ezzel tudtam foglalkozni, nem kellett mellette érettségiznem, suliba járnom. 

 

Az ideire azonban visszahívót kaptál, ami azt jelenti, mentesültél az első két forduló alól. Ennek milyen pozitív, vagy negatív hatásai voltak? Volt-e bármi nem várt fordulat? 

A ponthatár kihirdetése után beszélgettem egy barátommal aki nyugtatott, hogy még ne keseredjek el, mert ő is kevés ponttal maradt le az előző évben és kapott visszahívót. Számomra akkor derült ki hogy van ilyen, és még azt is megtudtam, hogy a spamben kell nézni! Pár nappal ezután valóban érkezett egy ilyen levél, aminek persze nagyon megörültem. 

A felvi-s jelentkezésen túl nem volt több dolgom nyárig, viszont számomra nagyon ködösen volt megfogalmazva a visszahívó levél, és nagyon sokat aggódtam azon, hogy lemaradok valamiről. Például nem kaptam számot (ANI111) egészen a 3. forduló előtti hétig és nem tájékoztattak hogy a különeljárási díjat be kell-e nekem is fizetni. Nagyon sok telefonálásomba került mire kiderítettem: Igen, be kell! A vírus miatt személyesen nem tehettem fel a kérdéseim, és mivel mindenki otthonról dolgozott, így telefonon sem értem el senkit, viszont szerencsére email-ben egy idő után megérkezett a válasz.

 

Milyen elképzeléseid/prekoncepcióid voltak a MOME-val kapcsolatban?

Ezelőtt csak az ideiglenes helyen jártam, néztem kipakolásokat, előadásokat és egy szinte megfogalmazhatatlan érzés lett a MOME, egy felhő ami nagyon pozitív kisugárzású volt. Nagyon felnéztem azokra akik odajártak, iszonyatosan tetszettek a kipakolt munkák és nagyon látszott az embereken, hogy jó közösséget alkotnak. De a felhőben jó sok para is volt, hogy vajon elég jó vagyok-e ehhez, és tartozhatok-e oda. 

 

Volt bármi félelmed a felvételivel, vagy az egyetemmel kapcsolatban? 

Sokat stresszeltem dolgokon, például tudom, hogy borzasztóan tájékozódom de mindenképp egyedül szerettem volna menni a felvételire, ezért pár órával hamarabb indultam el hogy tuti megtaláljam. Persze, féltem a felvételitől, de csak addig amíg el nem kezdődött, meg miután lement. Nem igazán tudtam mik az elvárások. Egyedül azt tudtam, hogy szeretem csinálni és meg szeretném mutatni. 

A második alkalmon pedig már jobban izgultam, mert nagyjából tudtam milyen feladatokra számíthatok amiket muszáj jól megoldanom.

 

Beigazolódott ezek közül bármelyik is?

Szerencsére megtaláltam a sulit, viszont nagyon sokat kellett várnom kezdésig...

 

Hogy érzed, a mindennapi oktatásban is olyanok a tanárok, mint a felvételin? Van olyan, aki felvételin máshogy viselkedett, mint most a tanórákon? 

Sajnos egyelőre csak egyikük tanít, de elképesztő kedves és segítőkész mindenki! (Ahogy a felvételin is.)

 

Idén rendhagyó módon online zajlott a harmadik forduló. Ennek mik voltak számodra a jó és/vagy rossz oldalai? Melyik tetszett jobban? 

Sokkal jobban tetszett a személyes jelenlétű felvételi, viszont így online sokkal kényelmesebb. A személyes felvin a rajzi feladatnál szinte az összes munkát meg tudtam nézni (nem tudom szabad-e), és a tanárokat is meg tudtam ismerni valamennyire. Valószínüleg azért tudtam jobban érezni magam az online felvételiben mert korábbról felismertem az arcokat. 

 

Mi volt számodra a felvételi legviccesebb része? 

Engem a mosdóban hívtak telefonon, hogy korábban kezdődik az interjúm…

 

És a legrémisztőbb?

Nagyon rosszul sikerült a műveltségi tesztem, és azt hittem amiatt nem fognak felvenni.
De akkor is nagyon féltem amikor barátaim megmutatták az iszonyat jó potfóliójukat.

 

Most hogy túl vagy rajta, milyen visszatekinteni?

A felvételi előtt úgy tekintettem rá mint életem kihívása és a legnagyobb cél amit eddig kitűztem, viszont amint felvettek rájöttem, hogy ez csak az első volt és ennél csak nehezebbek jönnek.

 

Van olyan része a felvételinek, amiről ma már úgy gondolod, feleslegesen túlparáztad?

Szerintem volt okom parázni, de nagyon jó lett volna ha egy kicsit el tudom ezt engedni.

 

Szerinted mi volt az idei portfóliód legerősebb darabja?

Habár visszahívott voltam, úgy döntöttem, hogy én is elkészítem a kötelező képregényes feladatot, viszont mivel nekem nem volt meghatározva oldalszám, se semmi, így kicsit kibővítettem. A kész képregényt kézzel bekötöttem amit nagyon szerettem volna személyesen megmutatni, de mivel ezt nem tudtam, ezért befotózva került be a mappámba.

 

Mit kérnél a felvételi bizottságtól, ha most lennél a felvételizők helyében? 

Szerintem nagyon fontos lenne több visszajelzést adni a felvételizőknek, főleg azoknak akiket valamiért nem vesznek fel. Ezt nem feltétlen a saját tapasztalataimból mondom, mert remélem hogy az 1 pontos lemaradásom azt jelentette, hogy tartsak ki és nyomjam tovább. Viszont egy középmagas pontszám szerintem nem hordoz magában sok üzenetet. 

Egy évben csak egyszer van lehetőségünk találkozni a felvételiztetőkkel és tényleg nem elég egy darab pontszám egy három fordulós felvételi értékelésére.


A sorozat folytatása hamarosan következik!
Addig is inspirálódj a MOME Anim Vimeo csatornáján található filmekkel.

 

Publikálva: 2020-10-13 13:05:00

Hírek