A MOME-n került megrendezésre a 13. Graphifest kiállítás

Tervezőgrafika

18. alkalommal díjazták a hazai alkalmazotti grafika kimagasló teljesítményeit. Az Arany Rajzszög pályázat zsűrije az idén 7 tervezőgrafikust díjazott, köztük a COMPACT SUDIO-t, az Év pályakezdő tervezőgrafikusa díjával, melyet a studiót alkotó Borbély Áron és Faragó Gergő, 2018-ban a MOME-n végzett fiatal tervezőgrafikusok vehették át. 
A Graphifest, amely a hazai grafikus szakma legrangosabb éves seregszemléje, ez alkalommal – a MOME Tervezőgrafika szak kezdeményezésére és büszkeségére – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Ground kiállítóterében kerül megrendezésre.

A pályázatra beérkező grafikai művek válogatása október 30-ig tekinthető meg.

Október 16-án este 7 órakor két nagy hagyományú grafikai pályázat anyagaiból nyílt közös kiállítás.

A nagy hagyományokkal bíró, 18. Arany Rajzszög kiállításon a magyar tervezőgrafika alkotóinak elmúlt éves alkotásaiból összeállított több mint 280 kiállított művével találkozhatnak az érdeklődők 2020. október 16–30. között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 
Ugyanitt, ugyanebben az időben a Moholy-Nagy 125 plakátkiállítás is látható, mely a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) szervezésében jött létre, valamint a Vylyan Pincészet 16. Bogyólé borcímke verseny pályázati anyagait felvonultató tárlat is gazdagítja a kiállítást.

Az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adják át, ami napjainkban a befogadó közönség által is egyre elismertebb és évről évre nagyobb érdeklődésre számot tartó megmérettetés. Az Arany Rajzszög Társaság idén is elsősorban konkrét megbízásokra készült tervezőgrafikai munkákat várt a pályázóktól. 

2020-ben az Arany Rajzszög életmű díjat Horkay István érdemelte ki. Az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díjazták Csuth PétertSzalma Edit a kulturális díjat vehette át. A Graphasel Design Studio szuverén tervezőgrafikai díjban részesült. A zsűri a Compact Studionak (Borbély Áronnak és Faragó Gergőnek) az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat, az év tervezőgrafikai stúdiója címet pedig a Classmate Studionak ítélte oda. Idén először „Az év diplomamunkája” díjat is odaítélték, melyet Kondor Zóra, a KREA művészeti iskola hallgatója (konzulens: Szegi Amondó) kapta meg.

A hazai tervezőgrafikai szakma egyik legrangosabb rendezvénysorozata, az idei 13. Graphifest keretében az ART (Arany Rajzszög Társaság) 18. Arany Rajzszög, a 13. MATT tematikus kiállítás (idén Moholy-Nagy 125) és a Vylyan Pincészet 16. Bogyólé címketervezési pályázatainak alkotásaiból álló kiállításokat Vargha Balázs, tervezőgrafikus, a MOME Tervezőgrafika szak szakvezetője és Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója nyitották meg. 


Az eseményről készült sajtóanyag és a díjazottak képi anyagai itt tekinthető meg.

GRAPHIFEST 2020 kiállítás nyitva tartása:

hétköznap: 9:00-20:00
hétvégén: 10:00-18:00

2020. október 16-30.
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Ground
1121 Budapest, Zugligeti út 9–25.

A rendezvény pénteki élő közvetítése visszanézhető itt!

Publikálva: 2020-10-16 16:19:00

Hírek