MOME Anim Gyakori Kérdések: Hogyan készülj a felvételire? | 2. rész

Animáció

BA hallgatóink válaszolnak: hogyan készülj a felvételire? Ahogy sokan mások, Zsuky Fülöp sem elsőre nyert felvételt a MOME Animáció szakára. Szerencsére ez nem szegte kedvét, és tovább készült és fejlesztette magát. 

Miért az animáció szakot választottad? 

A szüleim is szeretnek alkotni szabadidejükben, és édesapám, valamint édesanyám is a MOMÉN végzett. Engem is érdekelt a művészet. Sajnos a matekból és magyarból nem voltam jó egyáltalán, meg órán is mindig rajzoltam. Ezért egyértelmű volt, hogy ide szeretnék jönni, más egyetem nem is került szóba. A szüleim is mondták, hogy ez egy jó hely, itt engem szeretni fognak. Így aztán érettségi után megpróbáltam ide felvételizni. Az nem sikerült, még az első fordulón sem jutottam tovább.  Egy év kihagyással újra megpróbáltam és akkor már sikerrel jártam. 

Mit gondolsz miért nem sikerült elsőre a felvételi?

Igazából az első alkalommal én sem voltam igazán elégedett, mivel az érettségi ideje alatt nem volt elég időm készülni. Akkor még nem voltak digitális és mozgó anyagaim, csak papír rajzok, sketchek, tűfilc rajzok. Így aztán sejtettem, hogy ez nem fog sikerülni. Nem volt semmi olyan kiemelkedő dolog, amit be tudtam volna mutatni. Igazából akkoriban még nem volt annyira fontos, hogy felvegyenek. Úgy voltam vele, hogy mivel még érettségi után vagyok, az sem baj, ha kicsit pihenek. De szerencsére ez a helyzet nem vette el a kedvemet.

Hogy élted meg ezt a helyzetet?

Én még az első fordulóban estem ki, ami nem annyira frusztráló, mint mondjuk, ha ez a harmadik fordulóban történik meg. Éreztem, hogy amit akkor tudtam az kevés ide, mivel nem volt még saját stílusom és a munkáim nem voltak összeszedettek. Most már kezd kialakulni a képi világom, persze még ez folyamatosan változni fog, de már vannak olyan elemeim, amiről felismerhető vagyok. 

Mi segítette a felkészülésedet az elmúlt másfél évben?  

A Corvin Rajziskolába jártam egy évet, kezdő animációs tanfolyamra, heti kétszer. Az nagyon jó közeg volt, bár nem olyan osztályközösség szerű, mint amit a MOMÉN tapasztaltam. Ott kezdtem el az alap animációs technikákkal foglalkozni. Emellett otthon készültem. Minden nap rajzoltam, animáltam. Mivel lassan dolgozom, nem született sok anyag, de ez idő alatt sokat fejlődtem a digitális rajzolásban. Valamint oktató videókat néztem, így megtanultam használni a különböző programokat. Végül ez idő alatt összetudtam állítani egy kis portfóliót. 

A második alkalommal milyen tapasztalataid voltak a felvételi során? Számodra előnyt vagy inkább hátrányt jelentett, hogy a korona vírus miatt rendhagyó módon az online térbe terelődött át a harmadik forduló? 

Próbáltam a felvételihez lazán állni, így nem stresszeltem rá. A korona vírus miatt online zajlott a felvételi. Ez nekem kapóra is jött, mert így nem volt annyira ijesztő. A feladatoktól nem féltem, maximum amiatt izgultam, mert lassan dolgozom. A szóbeli volt számomra meglepő, mivel attól nagyon tartottam, de mindenki kedves volt és mosolygott. Elmondták, hogy mi tetszett nekik, érdeklődtek a jövőbeli terveimről. Egy pár perces aranyos beszélgetés volt, pedig én egy érettségi szerű vérengzésre számítottam. Kifejezetten tetszett, hogy online zajlott a folyamat, mert így kevésbé éreztem magam zavarban és nem volt annyira megmérettetés hangulata. Ezzel sokkal szabadabbnak éreztem magam. Egyébként én nyomás alatt jobban teljesítek, ezért voltak jók az időkorlátok, amiket jól lehetett tartani, és ösztönzött arra, hogy megfelelően osszam be az időmet. Összességében az, hogy online volt a felvételi az egészet valahogy 21.századibbá tette.

Éreztél bármi hátrányt amiatt, hogy nincs lehetőség személyes ügyintézésre? 

Nem. Egy alkalommal írtam egy levelet az egyetemre, amire pár órán belül válaszoltak, és nagyon készségesek voltak velem. 

Az itt eltöltött időd alatt beigazolódtak az elképzeléseid, amiket még a felvételi előtt gondoltál a szakról? 

Egy hagyományosabb egyetem képe volt a felvételikor a szemem előtt, de nagyon pozitív volt nekem, hogy egy művészibb közeg van itt, ahol tényleg szívesen tölt az ember időt. Szerencsére hamar megtaláltam itt a helyem és szívesen maradok bent akár órák után is dolgozni.  Meglepően családias a légkör és így sokkal jobban el tudom magam engedni, mint korábban.  A tanárok nagyon segítőkészek, rugalmasak és türelmesek.  Az első félévet egyébként egyáltalán nem így képzeltem el. Több szakmai órára számítottam, viszont így jobban meg tudunk ismerni mindenkit az egyetemen. Az órák nagyon tetszenek, elég szabadok, nem annyira kötöttek. Viszont annak örülnék, ha lenne több programismerettel kapcsolatos tárgy, mert sokkal jobban lehetne haladni a tervezési feladatokkal.  

Mit tanácsolnál magadnak, ha most felvételiznél? 

Minél hamarabb kezdjek el digitálisan rajzolni és legyen egy sketch bookom! (ami még sajnos most sincs)

Van még esetleg bármi tapasztalatod, amit szívesen megosztanál? 

Az automatás szendvicsek nagyon finomak!

 

A sorozat további részei:
Hogyan készülj a felvételire_1
Hogyan készülj a felvételire_3
Hogyan készülj a felvételire_4
Hogyan készülj a felvételire_5

Publikálva: 2020-10-19 14:58:00

Hírek