MOME Anim Gyakori Kérdések: Hogyan készülj a felvételire? | 3. rész

Animáció

Számít, mit veszel a bizottság által felkínált tálak finomságai közül a harmadik fordulón? Mutass sketchbookot a felvételin? Szükséges bemagolni az eddigi Oscar nyertes animációs filmeket a műveltségi teszthez? Ilyen, és ehhez hasonló, a MOME Anim felvételije körül kialakult gyakori kérdésekről és tapasztalatikról kérdezte a MOME Anim, BA1-es hallgatóit. A sorozatban harmadikként Csutorás Marci interjúját olvashatjátok.

 

Miért döntöttél úgy, hogy animáció szakon szeretnél tanulni?

Tulajdonképpen azért, mert nagyon szeretem, hogy az animációban az egyetlen, ami lekorlátolhatja a szabadságom, az saját magam vagyok. Néha pont emiatt tud nehéz lenni, de az érzés, hogy maga a műfaj kimeríthetetlen és rengeteg irányba el lehet indulni, nagy biztonságot ad. Ez a legalkalmasabb szak a történetmesélésre és a vizuális kísérletezésre, amik a legizgalmasabb dolgok számomra.

Milyen benyomásaid voltak az egyetemről a felvételid előtt? A felvételi során változott ez? 

Már évek óta nyomon követem az animációs hallgatók munkáit online is meg kipakokon is, szóval azt pontosan tudtam, milyen magas színvonalú alkotások kerülnek ki a hallgatók kezei alól. Épp ezért az egyetem is nagy presztízsnek örvend és nagyon sokáig teljesen elérhetetlennek és távolinak tűnt. De miután jobban belemerültem az animációba és megértettem ezt a mentalitást, már sokkal jobban tudtam azonosulni ezzel a közeggel.

Volt bármi félelmed a felvételivel, vagy az egyetemmel kapcsolatban?

Nagyon féltem, hogy szembesülnöm kell azzal, hogy nem az fogja megadni a kellő elismerést és önbizalmat, ha bekerülök a MOME-ra. 

Beigazolódott ez a félelmed?

Igen, valóban évekig azt hittem, hogy ha felvesznek, akkor maradéktalanul büszke leszek magamra és teli leszek önbizalommal, de az itteni elvárások és a hallgatók munkáinak színvonala – amellett, hogy eszméletlen inspirálóak – nagy terhet tesznek a vállamra. Azt érzem, 110%-ot kell teljesítenem, hogy lépést tudjak tartani, de szerencsére én nem hagyom, hogy ez demotiváljon.

Hogy érzed, a mindennapi oktatásban is olyanok a tanárok, mint a felvételin?

A felvételi bizottságból egyelőre egy tanárral sincs órám de akivel beszéltem az mind nagyon kedves és közvetlen volt. Talán mióta felvettek, kicsit komolyabban vagyunk véve mint fevételin. De lehet, csak én veszem magam komolyabban.

Idén rendhagyó módon online zajlott a harmadik forduló. Ennek mik voltak számodra a jó és rossz oldalai? 

Én nagyon hiányoltam a személyes kontaktust, a közös munkát és ismerkedést a többi felvételizővel, mert az a kevés, amennyit hallottam vagy láttam a munkáikból, rendkívül inspirálóak voltak. Viszont egyedül, ismerős környezetben, zavartalanul alkotni mindenképp hatékonyabb volt. Személyes jelenléttel sokkal átfogóbb képet lehet kapni egy személyről, ami lehet előny és hátrány is, mindenesetre online könnyebb volt a legjobb oldalamat mutatni.

Mi volt számodra a felvételi legviccesebb része? Van olyan része a felvételinek, amiről ma már úgy gondolod, feleslegesen túlparáztad?

Sajnos én az egészet túlparáztam, így nem éltem meg nagyon vicces élményeket. Bár az első fordulóra való közös portfólió-építés az előkészítős barátaimmal nagyon sokat adott. De ezenkívül minden állomására teljesen ráfeszültem a felvételinek. Így visszatekintve talán kissé visszavehettem volna a robotolásból. 

Most, hogy túl vagy rajta, milyen visszatekinteni?

Kicsit vágyom vissza abba az izgatott, törtető állapotba, amikor úgy éreztem, bármit képes vagyok megalkotni, mert nagyon tiszta volt a cél. Bevallom, nem terveztem ennél tovább, és most, hogy felvettek, ideje újabb irányba elindulni és újabb célokat kitűzni, ami sokkal félelmetesebbnek tűnik, mint a felvételi.

Szerinted mi volt az idei portfóliód legerősebb darabja?

Az idei showreelem szerintem nagyon jól megfogalmazta, hogy mit képviselek az animációban és egy átfogó képet adott a sok-sok stílusról és technikáról amikkel kísérletezek.

Mit kérnél a felvételi bizottságtól, ha most lennél a felvételizők helyében?

Igazából talán a visszajelzés mennyisége az egyetlen, amivel nem voltam teljesen elégedett, de érthető, hogy ilyen rengeteg munkáról nehéz részletes véleményt mondani. De úgy érzem, ha nem vettek volna fel, nem tudnám konkrétan, mit kellene fejlesztenem, mert kézzelfogható információkat nem kaptam.

 

A sorozat további részei:
Hogyan készülj a felvételire_1
Hogyan készülj a felvételire_2
Hogyan készülj a felvételire_4
Hogyan készülj a felvételire_5
Hogyan készülj a felvételire_6

 

Publikálva: 2020-10-30 10:20:00

Hírek