MOME IK Alumni sorozat | Erdély Jakab

A MOME Innovációs Központban dolgozó MOME alumnik és munkájuk bemutatásán keresztül az IK szeretne betekintést adni a falain belül folyó munkafolyamatokba és felmutatni egy-egy potenciális karrierlehetőséget azon MOME-s diákok számára, akik az alma materben képzelik el diploma utáni karrierjüket. 

Ezen a héten Erdély Jakabbal találkozhattok, aki mesterdiplomáját a MOME Média Design szakán szerezte. Szakirányára úgy tekint, mint univerzális eszközre, egy olyan művészeti nyelvre, melyet az őt érdeklő területeken mindegyikén hasznosítani tud.

Melyik volt a kedvenc kurzusod?

A hallgatóként itt töltött éveimre mindig egy összefüggő kurzusként tekintettem (amit most az IK-ban folytatok). Próbálom megtalálni azt, ami számomra értékes vagy izgalmas. Természetesen BA1 alatt ez még egész más területeket érint, mint a mesterdiploma elkészítése vagy megvédése alatt, de szerintem ez így rendben is van.

Hogyan kapcsolódtál be az IK munkájába és milyen munkakörben/projekten dolgozol az IK-ban?

Jelenleg kutató/szakértőként dolgozom. Rengeteg kisebb-nagyobb projekt fejlesztése folyik, szerencsére változatos területekről. Kiállítások tervezése, videó gyártás, vágás, grafika, koncepciók kidolgozása, kutatások a feladataim.

Milyen tudást hoztál magaddal az egyetemi évekből, amit most is hasznosítani tudsz?

Szerintem kevés olyan dologgal találkoztam az egyetemi éveim alatt, amit ne tudnék most hasznosítani. Mivel nagyon változatos palettán dolgozom, majdhogynem minden megtalálja a helyét. Ha nem is kifejezetten tervezői oldalról, de a projektmenedzsmenti oldalról biztosan (kommunikáció, alkalmazkodás, véleményezés).

Miben hasonlít, miben különbözik egy egyetemi és egy IK-s projekt számodra?

Nem sokban, leginkább a felelősségérzet, ami erősebb, talán. Az IK-ban valóban éles, szakmai helyzetekkel találkozhatunk. Az MA diplomám előtti 5 év tapasztalatai nagyon jó alapot nyújtanak ezekben a szituációkban.

Milyen érzés együtt dolgozni korábbi tanáraiddal, mentoraiddal, diáktársaiddal?

Azt hiszem, a mi szakunkon a leginkább a mentor-mentorált helyzet állt elő, legalábbis én így éltem meg. Ezt a művészeti szcénán belül egy sokkal hasznosabb konstrukciónak tartom, mint egy tanár-diák viszonyt. Ennek következtében a kommunikációt a legtöbb esetben szakmainak és személyesnek éltem meg, tehát tulajdonképpen egész idáig is együtt dolgoztunk, nincs túl nagy különbség.

Egy jó tanács a kreatívipari élethez:

"Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes."

+1: Melyik a kedvenc helyed a campuson és miért?

 Ahogyan a projektekben is, helyszínekben is fontos számomra a változatosság. Ezért élvezem, hogy a stúdióktól kezdve az UP termein át akár az akadémiai oldalon is mozoghatok.

Publikálva: 2020-11-26 18:57:00