Zsikla Mónika, a MOME oktatója az 59. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjának kurátora

Menedzserképzés

Gratulálunk Zsikla Mónikának, a múzeumi- és kultúramenedzsment (Mukume) szakirányú továbbképzéseink oktatójának, aki a nyertes pályázatának köszönhetően, 2022-ben a Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjának kurátora lehet, Keresztes Zsófia munkáját bemutatva. A képen látható látványterv Horváth Orsolya, formatervező művész szakos hallgatónk munkája. A pályázat grafikai anyagát a szintén MOME alumni páros alkotta de_form készíti.

 

A zsűri idén a tizenöt beérkezett, érvényes pályázat közül Zsikla Mónika kurátor Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének.

A nyertes pályázat
Keresztes Zsófia
a fiatal és már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő képviselője. Alkotásaiban merészen átlépi és ugyanakkor ötvözi a művészeti ágak és stílusok határait. A pavilon terét egyetlen egészként kezelő, építészet, szobrászat és iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. Mozaikokkal borított különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg. Tervezett nagyszabású, látványos installációja kitűnően használja ki a velencei Magyar Pavilon adottságait. Külön üdvözölendő, hogy Keresztes Zsófia személyében hosszú idő után újra női kiállító lesz a Magyar Pavilonban. 

Zsikla Mónikával és Keresztes Zsófiával a DMM szak jelenlegi hallgatója, Gollob Lilla készített interjút a HypeAndHyper magazinban.
A pályázati anyag ide kattintva érhető el.
A teljes hír elérhető a Ludwig Múzeum oldalán.

Publikálva: 2020-12-09 09:49:00

Hírek