NEW VISEGRAD PHOTOGRAPHY | A MOME Fotográfia szak utazó kiálítása megérkezett a bécsi Magyar Intézetbe

Fotográfia

A New Visegrad Photography a V4-ek országai – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – és a közép-európai kulturális együttműködés bővítésének szándékával, Szerbia legnevesebb művészeti intézményeinek bevonásával jött létre, és a régió művészeti felsőoktatási intézményeinek kiemelkedő, friss diplomás fotóművészeit mutatja be a nemzetközi közönségnek. A kiállítássorozaton öt ország 24 alkotójának munkái láthatók. Magyarországot tíz művész képviseli.

Az öt ország összefogásából született New Visegrad Photography utazókiállítás március közepétől Bécsben mutatja be a régió legtehetségesebb fotóművészeinek munkáit. A bécsi Collegium Hungaricumban nyíló tárlat különlegessége, hogy Bécs az idei első helyszín, amely – az Európa-szerte több országban megrendezett, de csak virtuálisan megtekinthető kiállítás után – az online bemutató és megnyitó mellett néhány hétig látogatókat is tudott fogadni.

Kudász Gábor Arion fotóművész, a MOME Fotográfia szak MA szakvezetője, a MOME egyetemi docense, a kiállítás kurátora szerint annak megfogalmazására tesznek kísérletet, hogy a nemzetközi hatásoknak minden korábbinál jobban kitett fiatal művészgenerációnak mit jelent a kelet-közép-európaiság.

A kiállításon szereplő alkotók - A. Fehér Vera, Albert Anna, Baksa Gábor, Balogh Viktória, Bánhegyesy Antal, Bylak Krisztina, Érdi Róbert, Székely György, Sztrehalet Oxána és Tóth Gabriella - fiatal, tanulmányaikat az elmúlt években befejező fotóművészek, de többen közülük már jelentős szakmai sikereket tudhatnak maguk mögött. Fotóikat olyan elismert nemzetközi művészeti platformok is publikálták, mint a LensCulture, a Contemporary Lynx vagy a Fotograf Magazine. A New Visegrad Photography válogatásában szereplő fotósorozatáért Bánhegyesy Antal 2019-ben elnyerte a Capa-nagydíjat, Weronika Perłowska pedig a Contemporary Lynx díját, és munkáját a lengyel Vogue magazin is bemutatta. 

Az utazótárlatot Bécs mellett többek között Berlinben, Brüsszelben, Prágában, Rómában, Varsóban mutatják be. A magyarországi érdeklődők Debrecenben láthatják majd az anyagot, ahol 2021 nyarán, a magyar V4-elnökség kapcsán utcai kirakatkiállítás formájában kerül a közönség elé.

A New Visegrad Photography szervezője az idén 25 éves EDGE Communications művészeti ügynökség, szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. A program fő támogatója az International Visegrad Fund, a vándorkiállítás szervezőpartnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A programban közreműködő magyarországi intézmények: Budapesti Metropolitan Egyetem, Kaposvári Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

 

Kurátor: Kudász Gábor Arion

 

 

A virtuális 3D kiállítás itt megtekinthető  | Online katalógus | Booklet 

 

Publikálva: 2021-03-21 13:15:00

Hírek