Megvalósuló koncepciók az Előregyártott épületpáncélok című KFI kurzuson

A MOME 2021-es tavaszi kurzushete már a tudástranszfer alapú partnerségek jegyében zajlott: a Market Építő Zrt. mentorálása mellett az építőipar jelenleg egyik legvitatottabb kérdését, az előregyártott betonelemek felhasználási lehetőségeit vizsgálta az egyetem hallgatóival. A KFI kurzusok egyedülálló lehetőséget kínálnak a hallgatók számára, hiszen a kurzusvezető mentorok által az intenzív és inspiráló kurzus végén kiválasztott nyertes projektek gyártásba kerülnek.

A MOME kurzusheti KFI (kutatás+fejlesztés+innováció) képzéseinek lényege, hogy a hallgatók interdiszciplináris csapatokban dolgozva naprakész iparági, gyakorlati kompetenciáikat bővíthetik. Idén tavasszal a  MOME vállalati partnerei egy-egy aktuális pályázati témakiírással és szakmai támogatással kapcsolódtak a képzési programhoz.

A Market Zrt. mentorálása mellett megtartott, Előregyártott épületpáncélok című ötnapos, intenzív kurzus célja egy újszerű, innovatív és esztétikus előregyártott beton homlokzatburkolati rendszer koncepciójának megalkotása volt. A négy résztvevő csapatot vegyes kompetenciákkal, építész, formatervező, tárgyalkotó és média szakos hallgatókból alakították, közülük két csapat koncepciója jutott tovább a jelenleg is zajló tizenkéthetes KFI kurzusra.

Az első csapat (Buliska Erzsébet, Kovács Kristóf, Répás Janka, Várady Luca, Veres Dóra) koncepciója a betonpanelek illeszthetőségének kérdésére kereste a választ. A természetes repedések és az eltépett papírlap elvén, mesterségesen tervezett réseket hoznak létre az anyagban, amik így esztétikusak lesznek, és elkerülik a raszteresség látszatát.

A második csapat (Berkes Anna Csenge, Kökényes Melinda, Lipotzy Kristóf, Véghelyi Borbála) koncepciója hasonló problémát járva körül egy térbeli elemrendszert javasolt, ami egyszerre plasztikus és kilép a homlokzat szigorú síkjából. A papírlapok origami szerű meghajtásának elvén hoznak létre egyedi és változó faktúrát.

A koncepciók továbbfejlesztésére már a jelenleg is futó, 12 héten át tartó KFI kurzus keretein belül kerül sor, a MOME Innovációs Központ (IK) gondozásában. A kurzushetet vezető három mentor, Göde András (MOME Építészeti Intézet), Vető Péter (MOME Design Intézet), Kemény Péter (MOME Design Intézet) mellett a Market Zrt. cégcsoport részéről is folyamatos szakmai támogatást kapnak a hallgatók Báthory Balázs, Csukás Zoltán (műszaki vezérigazgató helyettes, Prebeton Zrt.), Ritter Ádám (műszaki ügyvezető helyettes, Morátus) és Keszthelyi Kristóf (ügyvezető igazgató, Lean Tech Mérnökiroda Kft.) személyében.

A közös fejlesztési munka során a diákoknak lehetősége van elmélyülni az építészetet napjainkban erősen meghatározó kérdésekben, miközben a csapatok diverzitásának köszönhetően új ötletek és meglátások ötvöződnek a formálódó koncepciókban.

Ezek tovább építésének fontos szempontjai amellett, hogy újszerű és innovatív megoldásokat alkalmazzanak, hogy hosszú távon termékké és/vagy rendszerré fejleszthetők, esztétikusak legyenek. Fontos még a fejlesztés során a műszaki megfelelőség, a gyárthatóság valamint az, hogy a létrejövő termékek a különböző geometriájú épületekre is adaptálhatók legyenek. 

A kurzus végén elkészülnek a projekt műszaki dokumentációi, melyek alapján gyárthatóak lesznek a prototípusok, próbadarabok. Zárásként pedig a Market és MOME oktatói, mentorai és szakemberei közösen választják majd ki az értékelési szempontoknak leginkább megfelelő pályaművet. A nyertes koncepcióra épülő betonpanel-rendszert a Market Zrt. Prebeton beton előregyártó üzemével közösen kivitelezik majd. A tényleges gyártás tervezett ideje (a járványügyi korlátozásoktól függően) 2021 május-június lehet.

Mivel a járványhelyzet miatt gyakornoki helyek betöltésére vagy szakmai utak szervezésére nincs lehetőség, így a csapatok pénzjutalomban részesülnek.

Publikálva: 2021-04-13 14:29:00