MOME-díjazottak a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton

Az idei, 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2. díjat nyert Emberábrázolás-portré kategóriában Somorjai Balázs Fotográfia MA hallgatónk készülő diplomasorozatával. Alumni sikerről is beszámolhatunk: Sivák Zsófia a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díját hozta el Áraink forintban értendők című sorozatával.

Somorjai Balázs: Panelvilág

 

Somorjai Balázs Panelvilág című sorozata a magyarországi lakótelepi otthonokba enged bepillantást. “Több mint harminc éven át nőttek ki a földből ezek az óriásépületek, magukba fogadva országszerte csaknem 800 ezer lakást. Az egy sémára épült, monoton panelsorokat látva talán azt gondoljuk: ahogyan az épületek, úgy a bennük élő emberek is hasonlóak - de egyáltalán nem. Az évtizedek alatt alaposan kicserélődött a házak lakói összetétele, egy azonban állandó maradt: mindenki a neki jutó térben rendezi be a saját világát. Ha beleláthatunk ezekbe, egy elképesztően változatos univerzum tárul a szemünk elé.”- olvasható a sorozat hátteréről a Sajtófotó honlapján. 

Sivák Zsófia: Áraink Forintban értendők

 

Alumni sikerről is beszámolhatunk: Sivák Zsófia a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 1. díját hozta el Áraink forintban értendők című sorozatával. Az alkotás a még nyitva tartó vidéki kocsmákat dokumentálja. “Az utóbbi években számos vidéki kocsma zárt be végleg vagy alakult át a helyi igényeknek megfelelően, rendszerint teljesen megfosztva eredeti funkciójától. A sorozatban Heves megye 3000 fő alatti településeinek még nyitva lévő kocsmáit keresem fel és fényképezem, melyeken keresztül bizonyos értelemben a kelet-magyarországi falvak jelenlegi helyzetét kívánom bemutatni.”- meséli munkájáról a fotográfus, aki ezen az anyagon még MOME hallgatóként kezdett dolgozni és Pécsi József ösztöndíjasként fejezte be tavaly.

 

A sorozatok itt megtekinthetők:

Somorjai Balázs: PanelvilágSivák Zsófia: Áraink forintban értendők

 

Publikálva: 2021-04-15 13:40:00