MOME-díjazottak a 9. CEE Animációs Fórumon

Animáció

Tőkés Anna The Last Drop című kisfilmtervét Rising Stars-különdíjjal ismerték el.

Április 26. és május 6. között rendezték meg Közép-Kelet-Európa legnagyobb animációs pitchfórumát, a CEE Animációs Fórumot, melyet a járvány miatt online tartottak.

Az idén indult Rising Stars kategória zsűrije különdíjjal jutalmazta Tőkés Anna The Last Drop című kisfilmtervét, mely a rendező MOME Anim mesterszakos diplomafilmjeként készül. A kisfilmben bepillanthatunk a sportgimnasztika látványos produkcióinak kulisszái mögé, a tökéletesség látszata mögött azonban tinédzser lányok állnak, akikben a stressz felerősíti a bennük rejlő bizonytalanságokat. A zsűri indoklása szerint "ez a projekt gyönyörűen és érzékenyen használja az animációt, hogy bemutassa az esztétikus tornagyakorlat és a fizikai-pszichológiai nehézségek kettősségét. A rendező egy saját élményeiből fakadó, személyes történetet mesél el erősen stilizált látványvilággal, mely tükrözi az általa ábrázolt sportot."

A CEE Animációs Fórumon partneri díjakat is kiosztottak. A Cartoon Media által rendezett Cartoon Springboard az európai animáció fiatal tehetségei számára szervezett pitchfórum, ahol az elmúlt öt évben végzett ifjú alkotók lehetőséget kapnak új filmterveik bemutatására. A Cartoon Media egyik díját a MOME alumna Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír című sorozatterve kapta, mely a CUB animációs stúdióban készül, producere Gelley Bálint, szintén MOME alumnus. 

A korábbi években számos magyar projekt mutatkozott be a pitchfórumon, melyek közül több MOME alumni filmtervét díjazták. 2020-ban Hegyi Olivér A szív kertje című filmterve a rövidfilmes versenykategória fődíját nyerte, a Detti és Drót sorozat pedig olyan díjat kapott, mellyel részt vehetnek a Cartoon Fórumon. 2019-ben a tv sorozat és speciál kategória nyertese Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve lett, 2018-ban Vácz Péter karácsonyi tv speciálja, a Noé fája a zsűri különdíját kapta. 2016-ban Bánóczki Tibor, a MOME Anim MA program korábbi  vezetője, és alkotótársa, Szabó Sarolta Carpel című projektje kapta a legjobb rövidfilmtervért járó díjat. Ugyanebben az évben tv sorozat kategóriában Buda Flóra Anna és Turai Balázs Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című szériaterve nyert és juthatott tovább a Cartoon Fórumra. 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka szüfrazsett-mozgalomról szóló terve, az Operation Burning Corset lett a rövidfilmes kategória nyertese, külön elismerésben részesült Tóth Luca Superbia című elsőfilmje, a tv sorozat kategóriában pedig különdíjat kapott Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című szériaötlete. 2012-ben a legjobb rövidfilm lett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála későbbi MOME Anim diplomafilmje, a francia koprodukcióban megvalósult Limbo-Limbo Travel, 2014-ben pedig a Candide kalandjai című széria lett különdíjas.

Forrás: dotandline

 

Publikálva: 2021-05-07 16:44:00

Hírek