Lírai és innovatív világítási koncepciók | Kurzusok a BE LIGHT! és a MOME partnerségében

Innovatív kurzusok keretében dolgozott együtt a MOME hallgatóival a piacvezető világítástechnikai vállalat, a BE LIGHT!. Az egyetem még februárban kezdte meg szakmai kapcsolatainak bővítését top magyar vállalatokkal, akiknek a szakmai támogatásával naprakész iparági ismereteket szerezhetnek a hallgatók, és  gyakorlati kompetenciáikat is bővíthetik egy-egy területen.

Az egyetemi munkába vállalati partnerként a tavaszi kurzushéten bekapcsolódó, 2003-ban alapított,  BE LIGHT! a világítástechnikai piac egyik meghatározó szereplője, amely fontosnak tartja a jövő világítástervező generációjának kinevelését, a terület fejlesztését.

A hallgatók számára a vállalattal közösen kiírt MOME x BE LIGHT! pályázat a Lighting Design határait kereste különböző tervezési körülmények között, célja egy hotel funkciójú épület közösségi terébe helyezhető egyedi fényinstalláció, világítótest tervezése volt.

A pályázati felkészülési szakaszt a BE LIGHT! szakmai konzultációval, előadásokkal támogatta, ennek keretében a világítástechnika és a fénytervezés alapjaival ismerkedtek meg a hallgatók, majd 3-4 fős csapatokat alkotva a kidolgozták és bemutatták koncepciójukat. 

A zsűri ajánlásai alapján azután tovább tökéletesítették a terveket a csapatok. “A hallgatók 2 körben prezentáltak, és be kell valljuk, ragyogó ötletek érkeztek. Érdekes volt látni, ahogy az 1. körös véleményezés után rendelkezésre álló szűk 2 napban milyen hatalmas erőfeszítéseket tettek a diákok, hogy tovább csiszolják a koncepciókat, rekord idő alatt. Le a kalappal!”  - értékelte a munkát Püspök Balázs, a Formatervező művész MA szakvezetője és új az Akadémiai Iroda igazgatója, a program koordinátora. 

Az ezt követően véglegesített hallgatói pályamunkákat - nyolc csapat nyolc tervét - egy hattagú zsűri bírálta el, melyben Püspök mellett többek közt szerepet kapott a BE LIGHT! ügyvezetője, Morvai Zoltán és az Octogon Magazin főszerkesztője, Martinkó József is.

A zsűri értékelése alapján végül négy projekt került a döntőbe, a továbbjutók egy, a vállalattal közösen szervezett KFI-kurzuson vehetnek részt, amelyen mélyebb világítástechikai, és iparági tudást szerzhetnek, aktuális trendeket ismerhetnek meg, és ami a legizgalmasabb: elkészíthetik a koncepciólámpáik működő modelljeit. A kiválasztott tervek, a lyra, a Qabea, a FLAME és az AMURA igen erős, meggyőző koncepciók, melyek erőssége nem csak innovativitásukban, de eredetiségükben is rejlik.

lyra látványterv

 

A lyra esetében „Egy olyan lámpacsalád létrehozása volt a célunk, ami indirekt fényt ad az alatta időző embereknek.” – írták a hallgatók, Cserba Anna, Nagy Tamás és Németh Soma. “Kollekciónk három darabból áll, melyből kettő reflexiós felülettel rendelkezik – egy kisebb és egy nagyobb méretű –, illetve egy világítótestből, ami a legkisebb a trióból. Utóbbi elem a két nagyobb testre direkt módon világít, így azok indirekt fényt képesek maguk alá vetíteni, érdekes megvilágítási képet adva a káprázás elkerülésével. A két funkció kiegészíti egymást, együttműködésükkel jön létre a világítás installáció. Törekedtünk a tükröződő felületek és nézőpontváltás alapján létrejövő interaktivitásra, ami játékosságával dobja fel a teret. A tervünkben a skálázhatóság kérdése is megjelenik, az elemek számának és helyzetének változtatásával többféle alapterületű, belmagasságú térben is elhelyezhető.”

Quabea

 

A Qabea* ugyanakkor “egy moduláris világító és árnyékoló rendszer. Napközben a természetes megvilágítást kihasználva a különböző magasságban elhelyezkedő, rétegenként egymást részben fedő függesztett struktúra izgalmas árnyjátékot hoz létre. A talajtól távolabb eső elemek nagyobb, homályos, míg a közeliek kisebb, de élesebb árnyékokat vetnek a padlóra.” – írta a Buja Hanna, Cseh Domokos kettős. “A nap mozgásával a tér különböző, újabb és újabb arcait ismerhetjük meg. Az esti órákban a világító betétek általános fényt biztosítanak. Ez különösen előnyös olyan nagyobb nyílt terekben amelyet bár napközben a természetes fény megvilágít, de az esti órákban a világítás problémát okozhat. A Qabea modulatirtásának köszönhetően könnyen adaptálható bármilyen épület belső tereibe, azok méretétől függetlenül.”

FLAME

 

Mindenkinek van olyan emléke, amikor a tábortűz táncoló fényei körül megtapasztalta a közösség élményét; a FLAME című nyertes munka ezt az érzést szeretné bevinni a belső terekbe is. A Nyírő Eszter, Győri Simon, Tarcsi Dóra trió által készített koncepció célja az volt, hogy a világítás képes legyen a tűz meleg, atmoszférikus fényét imitálni, ez által meghitt hangulatot teremtsen egy hotel lobbi részében. “Első lépésként különböző anyagokat megvilágítva igyekeztük elérni a kívánt hatást. A réz segítségével tudtuk a legszebben visszanyerni a tűz által megfestett tónusokat, fényeket, így a búra belső oldala réz fóliával van bevonva. A lámpa alapformája egy darab hajlított lapból készül. A feltekert rétegek lehetővé teszik, hogy több tónusú éles vagy éppen szórt fény jöjjön létre.”- mondták el munkájukról a hallgatók.

AMURA

 

Az AMURA projekt különlegessége onnan ered, hogy a tervezésben két formatervező és egy animáció szakos hallgató vett részt (Bársony Cintia, Reviczki Dóri, Csutorás Marci). Az animáció megjelenítését tűzték ki célul, melyhez a hívó szavaink a dinamika, az organikusság, a nyugalom és a szimbiózis. Az AMURA egy olyan fali világítás installáció, ami a wow faktort képviseli a térben. A két plexi lap auraként öleli körbe a középső akusztikai panelt ezzel egy folyamatosan változó, kommunikáló installációvá válik. A panel lényege, hogy csökkentse az adott térben a zajszintet, mely az általunk elképzelt társalkodó térben fontos szempont.

Forrás: Octogon.hu, MOME

 

Publikálva: 2021-05-25 15:28:00