Adománygyűjtő kampányt indít a Magyar Vöröskereszt, a MOME-val közös Baba Pakk program folytatásához

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Magyar Vöröskereszt tavaly novemberben, a Gyermekjogi Világnapon indította el a BABA PAKK nevű kezdeményezését, melynek keretében az elmúlt hónapokban országszerte 100 darab különleges csecsemőgondozási csomaggal támogatták a kisbabát váró, vagy újszülöttet nevelő, nélkülöző családokat. A program folytatásához most lakossági adománygyűjtést hirdet hazánk legnagyobb humanitárius szervezete: a cél 10 millió forint összegyűjtése, melyből idén ősszel további 250 BABA PAKK-al tudnának hozzájárulni a nehéz helyzetben élő családok megsegítéséhez.

A koronavírus-járvány az elmúlt közel másfél évben a szociális ellátórendszert is számos új kihívás elé állította. Felértékelődtek azok a megoldások, melyekkel komplexen, a fizikai érintkezést minimálisra csökkentve lehet segíteni a járvány kapcsán még nehezebb helyzetbe került csoportokat. A MOME Innovációs Központ Kreatív Fenntarthatóság HUB-ja erre válaszul indította el a Segítő Pakkok kezdeményezését. Ennek egyik eleme a BABA PAKK csomag, amely már a Magyar Vöröskereszttel közösen, valamint a Magyar Védőnők Országos Egyesületének szakmai jóváhagyásával úgy került továbbfejlesztésre, hogy a csomag tartalmát képező csecsemőgondozási eszközök, beleértve a különleges mózeskosarat valamint tájékoztató anyagokat, a lehető legegyszerűbben legyenek összeállíthatók és szállíthatók. 

Az első 100 darab BABA PAKK-ot május végéig szállították el a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek szociális szakemberei a velük kapcsolatban álló, nehéz helyzetű családoknak. 

Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján a csomagok jelentős segítséget nyújtottak a kisgyermeket nevelő szülőknek, hiszen így a járványhelyzet alatt nem kellett utánajárniuk és beszerezniük az elengedhetetlen gondozási kellékeket, anyagi erőforrásaikat pedig másra tudták átcsoportosítani. A BABA PAKK részét képező öltöztetéshez, altatáshoz és fürdéshez kapcsolódó textíliák valamint gyógyszertári termékek mellett, a járványhelyzetre tekintettel bekészített eszköz- és kézfertőtlenítők is további segítséget jelentettek az első élethetekben.  

A MOME hosszú távú célja, hogy a hazánkban országos szinten tevékenykedő segélyszervezetekkel, társadalmilag beágyazott egyesületekkel együttműködve olyan partnerségeket alakítson ki, amelyek a társadalmilag fenntartható tervezés hasznosságát felismerve lehetővé teszik a design szerepvállalásának kiterjesztését és beépülését a komplex szociális kihívásokra adott válaszreakciók sorába. 

A Magyar Vöröskereszt azt kívánja elérni, hogy a BABA PAKK hosszú távon részévé váljon a szervezet szociális segélyezési tevékenységének, ezáltal az első olyan országos léptékű kezdeményezéssé lehessen, amely a gyermeket váró és kisgyermeket gondozó családok megsegítésére fókuszál a bevonásával. Idén ősszel további 250 csomag összeállításával és célba juttatásával szeretnék folytatni a programot. Ennek megvalósításához most lakossági adománygyűjtő kampányba kezdenek, mely a szervezet online adományozói felületén támogatható.

A 2021. októberéig zajló adománygyűjtés célja 10 millió forint összegyűjtése, melyet a Magyar Vöröskereszt az eszközök beszerzésére és a program kibővítésére fordít majd.

A Magyar Vöröskereszt a gyűjtéssel párhuzamosan weboldalán elindította a Baba Pakk-ok tájékoztató felületét (www.voroskereszt.hu/babapakk) ahol többet lehet megtudni a programról, és már elérhető az eddigi eredményeket bemutató rövidfilm is Csemer Boglárka „Boggie” énekesnő tolmácsolásában.

 

 

Korábbi híreink:

Közös segítő akciót indít a MOME és a Magyar Vöröskereszt

Lezárult a MOME és a Magyar Vöröskereszt első közös BABA PAKK akciója

Publikálva: 2021-06-21 11:34:00