Az Oscar-díjról dönthet Bucsi Réka MOME Anim alumna

Animáció

A Symphony no. 42, a Love, és a Solar Walk animációs rövidfilmek rendezője,  a MOME Animáció szak alumnája meghívást kapott az Amerikai Filmakadémia tagjai közé, tehát az Oscar-díjról szavazhat.

Az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) minden évben új tagokat vesz fel a filmes szakma számos területéről a rendezőktől, a zeneszerzőkön át a jelmeztervezőkig. Idén összesen 395 szakmabelinek küldték el a meghívót, köztük két magyar alkotónak is. Bucsi Réka a rövidfilmesek/animációs filmesek táborában került a rangos listára, Rév Marcell az operatőrök szekcióját erősítheti.

Bucsi Réka 2013-ban diplomázott mesterszakon a MOME Animáció szakán Symphony no. 42. című társadalomkritikus szkeccsfilmjével. A Symphony no. 42 a 2014-es Berlinalén debütált és úgy lett Oscar-kvalifikált, hogy elnyerte a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációs rövidfilmnek járó díját.

A szerelem sokféleségét körbejáró LOVE című első függetlenfilmjét a magyar Boddah (producer: Osváth Gábor) és a francia Passion Paris (producer: Marc Bodin-Joyeux) koprodukciójában hozta létre, mellyel szintén számos díjat bezsebelt, köztük ismét egy Oscar-kvalifikálót: az amerikai RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének díját kapta a legjobb animációs filmért. Számos további díj és elismerés mellett 2017-ben az Európai Filmdíjra is jelölték.

Solar Walk című 20 perces rövidfilmje a 2018-as Berlinalén debütált, ahol megkapta az Audi Short Film Awardot, később pedig Annie-díjra is jelölték, majd elnyerte az Oscar-kvalifikáló díját az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon.

Jelenleg a Netflix The Witch Boy című filmjén dolgozik látványtervezőként, és készül első egészestés alkotására, a The Great Silence című sci-fire.

 

Forrás: Oscars.org, Dotandline, Kreativ.hu, Forbes.hu

 

Publikálva: 2021-07-02 10:55:00

Hírek