Elhunyt id. Matolcsy György

id. Matolcsy György halálával a magyar animációs filmművészet és a magyar filmipar egyik kiemelkedő alakját veszítette el. Az ötvenes évek végétől több mint harminc éven át tevékenykedett a Pannónia Filmstúdió vezetőjeként. Kiépítette és fenntartható pályára állította az animációs filmgyártást hazánkban, nevéhez fűződik az idén 50 éves fennállását ünneplő kecskeméti animációs filmstúdió, a KecskemétFilm megalapítása is. Tevékenységével a magyar animációs filmművészetet alapvetően formáló, a műfaj hazai sikertörténetét alakító, azt gondozó szereplő volt.

A Pannónia Filmstúdió vezetése alatt nem csupán Európa egyik legnagyobb animációs filmvállalatává vált, hanem a magyar filmművészet egyik legizgalmasabb alkotóműhelyévé lett. Itt világhírű rendezőkké nőhették ki magukat azok a ma már ikonikus nevek, akikre méltán oly büszke a magyar kultúra. Macskássy Gyula, Dargay Attila, Gémes József, Jankovics Marcell, Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt és még sokan mások abban a miliőben alkothattak, amelyet Matolcsy György teremtett meg és működtetett. 

Ő olyan modellt épített fel, mely családi mozifilmek, televíziós sorozatok gyártásával és forgalmazásával képes volt biztos gazdasági alapot teremteni a működéshez, miközben nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy a stúdióban nevelkedett rendezők a saját egyéni hangvételüket is megtalálják. Így az az alkotógárda, akik többek között a Gusztáv, Doktor Bubó, Mézga család és a Kockásfülű nyúl című sorozatokat készítették, a világ leghíresebb fesztiváljain - Velencében, Cannes-ban, Berlinben és másutt - kaptak díjakat, míg 1981-ben Rofusz Ferenc A légy című filmje a magyar filmművészet első Oscar-díját is elnyerte. Mindez nem történhetett volna meg id. Matolcsy György szerepvállalása, munkája nélkül.

Kezdeményezésére, a Pannónia Filmstúdió és a MOME jogelődje, a Magyar Iparművészeti Főiskola együttműködésében indult el 1980-ban egyetemi szinten az animációs képzés, mely azóta is folyamatosan működik, és tehetséges alkotók sorát bocsátja pályára. A MOME fejet hajt emléke előtt, és őrzi azt a hagyományt, melyet az egyetemes animációs filmművészet a Pannónia Filmstúdió, és id. Matolcsy György munkásságának köszönhet.

kép forrása:hiros.hu

 

Publikálva: 2021-08-03 17:28:00