Ilyen volt a 33. Milano Unica | Szakmai beszámoló az Up and Down KFI kurzus nyerteseinek látogatásáról

A Stefan Lengyel ösztöndíj program keretében megvalósuló, a MOME vállalati és szakmai KFI kurzusain a hallgatók a tavaszi félévben interdiszciplináris csapatokban dolgozva naprakész iparági, kompetenciáikat bővíthették, fókuszba helyezve a kritikus gondolkodást és a problémammegoldó készségeket, miközben szakmai mentorok segítették őket. A Magyar Divat & Design Ügynökség mentorálásával szervezett féléves kurzuson egy, a mentorprogram keretein belül megvalósítható, fenntartható koncepciót dolgoztak ki a résztvevők, melyeket azután zsűri értékelt. A nyertesek kiválasztása során kiemelt szempont volt, hogy üzleti alapú, fenntartható, körforgásos modellre épülők legyenek, és hazai problémára fókuszáljanak. A legeredményesebb négy csapat szakmai jutalmakban részesült. Az első helyezett csapat, a Lokalitás-Fenntarthatóság-Perszonalizáció projekt alkotói a HFDA Young Talents mentorprogramjában vehetett részt, a második és harmadik helyezettek pedig a Miliánó Unicára látogathattak el egy tanulmányút keretében.

A 33. Milano Unica az egyik legrangosabb  európai nemzetközi textilipari kiállítás és vásár, amely referenciapontként szolgál a férfi és női ruházati termékekhez alkalmazott high-end textíliák és kiegészítők terén. A két tanulmányutat nyert csapat Group4Nature (Batke Anna Luca, Papp Zsófia, Tóth Laura) és a Up & Down (Fodor Boglárka, Ország Eszter, Vass Krisztina) tagjai számára maradandó élménynek bizonyult a vásáron való részvétel. Sokan közülük még sohasem voltak ilyen átfogó és kiemelkedő szakmai eseményen, ahol az egész iparág képviselteti magát. A hallgatók tanulságos szakmai ismeretekkel gazdagodtak.

 

A vásár több részre tagolódott a kiállítók profiljai szerint, amelyek közt a hallgatók számára talán legérdekesebb az új „Tendenze e Sostenzibilitá” azaz Trendek és Fenntarhatóság szekciók voltak. Az itt látott textiltrendek és textilipari innovációk szorosan kapcsolódnak az Up and Down féléves kurzushoz, mely a fenntartható és körforgásos tervezésről szólt. 

Az innovációkat bemutató részen új fenntartható technológiákat és anyagokat mutattak be a nyersanyag formától a kész termékig. Ezek a többnyire különböző 100 %-ig lebomló kötött, vagy szövött textíliák voltak egyre népszerűbbek a textiliparban. Sok közülük kelmék természetes hulladékból készült, ilyen például a rákollo feldolgozásával létrehozott elasztikus jersey, amely elhullott rakok maradványaiból készült. Ezek az innovációk már a kísérleti fázisokon túl vannak, és egyre több márka számára elérhető, így haladva a környezetkímélő ipar felé. A fejlesztések nem csak azt teszik lehetővé, hogy a fejlődés a textilipar az új, környezetkímélő alapanyagok felhasználása, és azok fejlesztése, de a hulladékok újra feldolgozása is, legyen szó szerves vagy műanyag hulladékról. 

Fókuszban voltak a bio-anyagok és bio-polimerek is, amelyek három kategóriába soroltak: a teljes mértékben organikusan, természetes szálakból előállított anyagokra, a bio alapú szintetikusan előállított szálakra, és a biológiailag lebomló szálas anyagokra. Olyan céggel is találkozik a hallgatók, amely élelmiszeripari hulladékokból nyert pigmentekkel (pl. Lilakáposzta) fest textileket, újrahasznosítva a kidobott ételeket, ami gyakran veszélyes hulladéknak minősül.

„Öröm volt látni, hogy a legnagyobb hangsúly a funkcionalitáson és fenntarthatóságon volt.

Különösen jó volt látni, hogy nem csak látványos, kísérleti anyagokkal találhattunk, hanem nem hiányzik pótló funkcionális megoldásokkal is. Erre jó példa volt a Chargeurs Interfidere Italia ragasztós közbélései. Ezek az anyagok teljes mértékben újrahasznosított poliészterből készültek, a ragasztós réteg pedig 60%-ban természetes alapú (a ricinus olajat adó növény babának kivonata) volt. Jó volt látni, hogy még ilyen kis, ám de sokat használt részletek is van van fenntartható alternatíva. ” - tették hozzá beszámolójukhoz a hallgatók, akiknek szakmai fejlődését nagyban segíti az élmény.

A hallgatók kiemelték, hogy a szakmai út a jövőbeli munkájuk célja is hasznos volt, gyakorlati tapasztalatok szereztek a kiállításokon való részvétel megszerzéséről, valamint bővített ismeretekről és szöveges beszállítókról.

 

Publikálva: 2021-10-18 22:44:00