Kétnapos DESIGNKULTÚRA – SZEMIOTIKA – OKTATÁS konferencia a MOME-n

Hogyan értelmezhető a divat aktivizmusként? Mit jelent egy designnyelv? Milyen designszemiotikai aspektusai lehetnek egy szakrális tárgynak? Ilyen, és hasonlóan érdekes témákkal foglalkozik a december 8-án kezdődő, kétnapos nemzetközi DESIGNKULTÚRA – SZEMIOTIKA – OKTATÁS című konferencia a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

A szemiotika a jelek tudománya, mely átszövi a designt, a design folyamatokat. A formák és a termékek anyaga egyaránt gazdag jelentéstartalmak hordozója – mindez a szemiotika kutatási módszereinek alkalmazásával tudatosítható, illetve elemezhető. Így nem csak a tervezési folyamat válhat tudatosabbá, de a jelrendszerek megértése minden részletében megtervezett kortárs kultúránk, világunk megértésében is segít.

A MOME Doktori Iskolája és az MTA Szemiotikai Munkabizottsága a PhDDay szakmai nap keretében december 8-9-én megrendezi a DESIGNKULTÚRA – SZEMIOTIKA – OKTATÁS című konferenciát, melynek lényege, hogy platformot teremtsen a tervezők, iparművészek és a design szakma számára a technológia és a tervezés mellett a jelentések területén is elmélyülni.

 Az eseményt Szentpéteri Márton, a PhD Program vezetőjének köszöntője után Fülöp József, a MOME rektora mellett Kapitány Ágnes emeritus professzor és Kapitány Gábor egyetemi tanár nyitják meg, de Stefan Lengyel professzor is üdvözli majd felvételről a konferencia résztvevőit. Az első nap angol, a második nap magyar nyelven zajlik majd, élőben és online is követhető lesz. A második napon a záróvitán mindenkinek lehetősége lesz a kérdésekre. 

Prof. Dr. Claudia Mareis, a berlini Humboldt Egyetem Kultúrtörténeti és Elméleti Tanszékének design- és tudástörténeti professzora nyitja előadásával a konferencia vitaindító előadóinak sorát, a From Universal Semantization of the Environment to Resilience Design című előadásával. Kutatási területei közé tartozik a 20. századi design története, elmélete és módszertana, a design tudáskultúrák, a kísérleti design és a médiagyakorlatok, a kreativitás kultúrtörténete, a design és az anyagpolitika.

A vitaindító előadók egyike Stefano Caggiano designkritikus, aki elsősorban design nyelvekkel foglalkozik. Caggiano nem csak a milánói Istituto Marangoni School of Design ipari formatervezési tanszékének programvezetője, de számos más egyetemen is oktató, emellett  trendkutató, többek között az "Interni" című vezető olasz és nemzetközi design magazin fontos szerzője. Designnyelvek: esztétika és jelentés a kortárs kultúra tárgyaiban című elődásában a mostani tárgykultúrára fokuszál. 

További vitaindító előadásokat hallhatunk még Prof. Salvatore Zingale-tól, aki kommunikációelméletet és designszemantikát tanít a milánói Polytechnico design karán és a Teheráni Egyetemen, valamint Viktor Malakuczitól, a római Sapienza Egyetem kutatójától és oktatójától. Utóbbi a Computational by Design című könyv szerzője, akinek kutatási területe a formatervezés és a fejlett digitális know-how különböző szintű keveredése, az immateriális tervezéstől a digitálisan feljavított tárgyakon át a digitális gyártásig. Fő érdeklődési köre a digitális gyártás és az ipar 4.0, ahol a tervezési gyakorlatok, az anyagi kultúra és a funkcionális-szemantikai értékek fejlődését vizsgálja, különös tekintettel a személyre szabható és a számítógépes tervezésre, melyről könyve is szól.

A konferencián szinte minden meghatározó hazai egyetem képviselteti magát. Többek közt Szőnyi Endre György a CEU és a Szegedi Egyetem professzora a Cultural Representation, The Birth of Art, Iconology and Design című előadásával, Gráfik Imre néprajzkutató az emblémahasználat design-vonatkozásaival, az ezzel kapcsolatos funkcionális és szemantikai összefüggésekkel foglalkozó prezentációjával, Újváry Edit a Szegedi Tudományegyetemről pedig a Kőpipa és fémtartály címmel szakrális tárgyak designszemiotikai elemzésének lehetőséget tárja fel.

A konferencián előadást tart Dr. Géczy Nóra PhD, okl. építész tervezőművész, iparművész, egyetemi docens, aki nem csak a Design – Tér- és formakultúra című könyv szerzője, de a kiemelkedően korszerű és sok jó kritikát kapott, nemrég átadott szombathelyi vasútállomás tervezője is. A győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékén oktató egyetemi docens ezúttal a valós és a hibrid építészeti terek szemiotikai kérdéseiről tart majd előadást.

Érdekesnek ígérkezik még Szabó Eszter Ágnes, képzőművész Bubble tea - A manióka és a tápióka infrapolitikai hatásai, Maróy Kriszta MOME doktoranda A divat mint aktivizmus című előadása, vagy Kántor Barbara designszemiotikát és antropológiát a marketingen keresztül összekapcsoló előadása.

Egy négyrészes szekcióelőadásban szó lesz az Ugrás a jövőbe! című MOME pályázat tanulságairól is. Középiskolások designalapú, jövőorientált pályázati munkáit elemzik az előadók, az Ugrás pályázat létrehozói, Pallag Andrea, Lipóczki Ákos, Szentandrási Dóra és Bényei Judit különböző szempontok alapján.

 

A konferencia Zoom Webinar formájában itt kísérhető figyelemmel:

december 8-án szerdán (angol nyelvű nap)

december 9-én csütörtökön (magyar nyelvű nap)

Facebook esemény itt elérhető.

Időpont:

2021. december 8–9.

Helyszín: 

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Auditórium

1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

 

A nem MOME hallgató vagy alkalmazott vendégek számára védettségi igazolványhoz kötött a részvétel.

 

A konferecia Facebook oldala

 

 

 

 

 

 

 

Publikálva: 2021-12-10 10:06:00