Türelemjáték: MOME alumna analóg fotósorozata a Marie Claire magazinban

Érzékeny, izgalmas, nyers és igaz: Markó Luca fotós analóg fotósorozatában az anyaság pillanatait mutatja meg úgy, ahogy azt csak ritkán láthatjuk. Képei őszinték, valóságosak és átértékelnek.

Markó Luca vizuális alkotóművész 1992-ben született, egyetemi tanulmányait bölcsész szakon kezdte, de hamar rájött, igazán a vizuális művészetek izgatják. Felvételizett a MOME-ra, ahol 2018-ban, Media design szakon szerzett diplomát. „Szeretek kísérletezni a különböző médiumokkal, az utóbbi néhány évben viszont a fotózásban merültem el igazán” – meséli a fiatal édesanya, aki terhessége idején kezdett el teljesen analóg technikával fotózni. „2019-ben készítettem a Türelemjáték című sorozatomat: a terhesség, az átalakulás és a várakozás összecsengett az analóg fotózási technikával, nem derül ki rögtön, hogy milyen fotót lőttél. A hétköznapok során hatalmas motiváló erő volt ez számomra, mindig nagyon vártam, hogy visszakapjam az előhívott tekercseket.”

Az ezt követő éveket bár beárnyékolta a pandémia, Luca, aki időközben édesanya lett, nem hagyott fel a fotózással. „Nagyon érdekel az anyakép, a társadalmi elvárásokkal terhelt ideál, a női test, amiről 2021-ben is rengeteg szó esik – gondolok itt az abortusz kérdésére, a szülészeti erőszakra, arra a másfajta gondolkodásmódra, ami az egészségügyben mind a mai napig jelen van. Nagyon izgat, hogy egy anya tekintetén keresztül hogyan lehetne megmutatni, mi zajlik valójában. Nekem kifejezetten az volt fontos, hogy a saját, vagyis egy újdonsült édesanya, nő világát mutassam meg ennek az időszaknak a szorongásaival és örömeivel” – magyarázza Luca, és hozzáteszi, a fotóinak ugyan van egy natúr jellege, személyes kiindulópontja, el is oldódik attól.

Tovább a teljes cikkre

Czvitkovits Judit írása

A MOME Photography MA képzése 2022-től angol nyelven indul.

 

Publikálva: 2021-12-10 16:28:00