Interjúfilm Hollywood magyar alapítóiról

Online megtekinthető az az izgalmas kisfilm, amely Adolf Zukor és William Fox, a Paramount és a 20th Century Fox stúdiók magyar származású alapítóinak életét mutatja be interjúkon és dokumentumokon keresztül.

A studió- és sztárrendszer megteremtői, a nagyjátékfilm, a hangosfilm műfajának megalapozói, Adolf Zukor és William Fox teljes vagyonukat fektették be a filmbe, kockáztattak és nyertek. A Magyarországon született, New Yorkba bevándorlóként került két alapító szinte a nulláról küzdötte fel magát a filmipar meghatározó szereplőjévé.

A New York-i Liszt Intézet felkérésére készült, 22 perces film, amely az Egyesült Államok és Magyarország diplomáciai kapcsolatának 100 évfordulójára készült, számos korabeli archív képet és felvételt tartalmaz. A film alapja a Magyarok Hollywoodban című könyvsorozat, melynek szerkesztői Kollarik Tamás és Takó Sándor. Az alkotók a könyvek megjelenését követően készítették el a kisfilmet, melyben rajtuk kívül megszólalnak a magyar film különböző képviselői, köztük Gera Marina, Rófusz Ferenc, Sándor Pál, Fülöp József és Gelencsér Gábor.

 

 

Forrás: magyar.film.hu

 

Publikálva: 2021-12-22 12:29:00