MOME Alumna animációja Arany Pálmát nyert Cannes-ban

Date:
Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, a filmet a magyar közönség a június 1-én indult Friss Hús Fesztiválon láthatja

A MOME alumna animációs rendező neve nem ismeretlen a nemzetközi fesztiválokon, miután 2018-ban diplomázott az Animáció szakon, a 2019-es Berlinalén megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat Entropia című diplomafilmjével. 

A Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes programjába több mint négyezer-kétszáz rövidfilmet neveztek idén, melyek közül 11 alkotás került a shortlist válogatásba, közülük választotta nyertesnek a zsűri a 11 perces animációs filmet. Az díjat Enyedi Ildikó adta át a rendezőnek a záróünnepségén, aki azt a magyar tanároknak és diákoknak, valamint a Clermont-Ferrand Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak ajánlotta. 

A most elkészült 27 sokéves munka eredménye, tervét az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díjával méltatták először, és ennek köszönhetően fejleszthette tovább Buda Franciaországban hat hónapon át.  
A stáblistán csupa ismerős név tűnik fel, de nem csak a film köti össze az alkotógárda tagjait, sokan közülük a MOME-n végeztek, még a magyar producer Osváth Gábor is látogatta az egyetem képzéseit. A film a francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült. 

A cannes-i bemutatót követően a 27 című produkció júniusban a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecyban, ugyancsak a rövidfilmes versenyprogramban szerepel majd, ezt megelőzően a hazai nézők is láthatják az alkotást június 1-7. közötti Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, ahol a Magyar Versenyfilmek VI. Blokkban vetítik.  
Buda Flóra Annával nemrég a Designisso készített interjút, melyben a film készítésének folyamatáról, történetéről, a rajzokról, és a rendező stílusának alakulásáról beszél. 

More news

Méhekkel gazdagodott a közparkként is működő, ökotudatosan fejlesztett MOME Campus kertje. A két méhcsalád – Tóték és a Mézga család – befogadásával a MOME közössége sokat tesz a környék természeti környezetének a megóvásáért is.

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121