Moholy-Nagy University of Art and Design

ONE

Facilities
Other buildings
A TechPark elsőként megépült tömbje professzionális műhelytechnológiáknak és primer alkotótereknek ad otthont. A MOME ONE a klasszikus műhelyek (textil, fém, fa, jármű) helyszíne. A műhelyek/műtermek és eszközök foglalása, diszponálása, kapacitások egyeztetése a műhelyvezetőknél, vagy a T_210-es TechPark Irodában.

Facilities

A Textiltervezés szak öltözékkiegészítő tervező specializáció tervezési feladatainak kivitelezései mellet, bőrdíszműipari, cipőipari és kalapkészítési technológiai oktatás folyik. Korszerűen felszerelt modellező műhely, ami kapcsolatban áll más műhelyekkel (modellező, fém, 3D nyomtató, lézervágó). A természetes bőr alapanyagok mellett, textíliákkal, fóliákkal, és egyéb alternatív anyagokkal is foglalkozik

A műhelyben az öltözetek kivitelezéséhez szükséges szabásminta készítési-modellezési (síkszerkesztéses, draping és számítógépes-CAD/CAM) technikák, varrás-, vasalás-, ragasztás-, és hőpréseléses technológiai műveletek végezhetőek. A MOME Divatműhelyében megtanulhatóak és alkalmazhatók • a hagyományos kézműves technikák, • a divatiparban jelenlévő jelenlegi technológiai megoldások, • az innovatív megközelítést igénylő kreatív készségek megszerzéséhez szükséges szaktudás.

Főleg az építészhallgatók számára – modellek, makettek, prototípusok elkészítése, alakítása a famegmunkálási technológiák megismerésén keresztül. Szerkezetek konstruálásával a kreatív gondolkodás és szakmai készségek fejlesztése. Faipari megmunkáló gépek, eszközök, felszerelések önálló, balesetmentes használata.

A fémműhelyben a fémművességhez szorosan kapcsolódó tradicionális és modern technológiák megismerése és gyakorlása történik. A hallgató az elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteket oktatói felügyelet mellett, de önállóan alkalmazza tárgyainak modellezése, kivitelezése, vagy kiviteleztetése során. Fontos, hogy a hallgató képessé váljon arra, hogy feladatai megoldásakor a tervezési szempontok és követelmények figyelembevétele mellett, kreatívan használja fel a műhelymunka során megszerzett tapasztalatait.

A gipsz modellező műhely, a modellező műhely részeként, azzal együttműködve üzemel. A hallgatók itt kivitelezhetik a megtervezett tárgyaikat, építőművész hallgatók makettezhetnek, illetve más anyagokból készülő végleges munkákhoz készíthetnek segédformákat, gipszből, szilikonból. A vákumszívott műanyag tárgyakhoz használt szívóformák is zömében gipszből, a gipsz modellezőben készülnek.

A Textiltervező szak részeként, elsősorban a divat; kiegészítő; jelmez szakirányok hallgatói számára kialakított műhely. A kézműves kalapkészítés speciális szakmai technológiájának elsajátítására, kalap és fejdísz tervezési feladatok kivitelezésére ad lehetőséget a diákoknak. Az oktatás a tradícionális mellett innovatív technológiák ( 3D, lézervágás, vákumszívás, print) szakmai tartalmakba emelését is támogatja, kollaborálva a társműhelyekkel. A hagyományos kalapformák mellett a kreatív formázás alternatíváival , is megismerkedhetnek a hallgatók. Filc, nyúlszőr, és növényi (sinamy) alapanyagok megmunkálása zajlik a műhelyben.

Other buildings

A MOME Base a BA, azaz az alapképzés bázisa különböző közösségi és tanulási helyszínekkel, valamint az oktatási tevékenység specifikus tereivel. A hallgatók osztható és folyamatosan újrakonfigurálható tevékenységalapú műtermeit (korábbi otthonterek) komplex funkciókra tervezték, a kis csoportokban zajló teammunkától kezdve a formális oktatási helyzeteken át az egyéni tanulásig számos tevékenységet támogat. Itt található az alagsorban az Edzőterem is.

A Gond-űző műemléki védettséget élvező klasszicista épületébe az egyetem reprezentációs funkciói kerültek: egyetemi fogadások, exkluzív események helyszíne.

A MOME Ground az egyetem központi fekvésű tere és egyúttal főbejárata. Fogadótérként kapcsolatot teremt a külvilággal, és összeköti a campus egyes épületeit. Megérkezési és tájékozódási pont, közösségi aktivitások tere; találkozóhely szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Helyet ad a Kantinnak és itt található a Campus legnagyobb fedett rendezvény- és kiállítási helyszíne, amely 400 fő befogadására alkalmas. Innen nyílik a könyvtár és itt található a 0-24h-ban működő portaszolgálat is.

Az egyetemvezetésen túl itt kapott helyet a négy intézet (Design, Elméleti, Építészeti, Média), itt találhatók az oktatók irodái, a Tanulmányi Információs Központ (TIK), a Hallgatói Önkormányzat (HÖK), a Doktori Önkormányzat (DÖK), az informatikusok irodái, és a képzés flexibilis oktatási terei is. A nagylélegzetű, szintek között is összenyitott, tevékenységalapú műtermek (korábbi otthonterek) a hallgatók dedikált terei, amelyek az egyéni és csoportos tanulást éppúgy képesek kiszolgálni, mint a projekthelyzeteket vagy a rekreációt.

A TechPark másik épülete, a MOME TWO a média műtermek, felvételi- és utómunka stúdiók (film, fotó, grafika, hang), valamint a manuális és digitális tárgyalkotó műtermek/laborok (kerámia, gipsz, üveg, beton, lézervágás, 3D nyomtatás) színtere. Ebben az épületben található a négy legnagyobb terünk (térkísérleti, rajz-formázási, fotó, filmstúdiók) ezek kiszolgáló helyiségeivel együtt - melyek mind a komolyabb egyetemi munkáknak, mind piaci munka- és rendezvény bérlési igényeknek biztosít megfelelő lehetőséget.

A MOME UP az egyetem ikonikus épülete; építészetében és szellemi tartalmában is azt az innovációs energiát és progressziót képviseli, amely a Campus egészét áthatja. Itt található az Innovációs Központ, mely a kutatás-fejlesztés-innováció kiemelt helyszíne, valamint a Doktori Iskola, a Pályázati Iroda, az IP Pont, a Könyvtár és a Budapest Design Material Library. A coworking irodák mellett itt kapott helyet a MOME Global Nemzetközi Iroda és a Brand Iroda valamint a MOME OPEN, és a Projekt és Produkciós Iroda is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121