Facilities

A Textiltervezés szak öltözékkiegészítő tervező specializáció tervezési feladatainak kivitelezései mellet, bőrdíszműipari, cipőipari és kalapkészítési technológiai oktatás folyik. Korszerűen felszerelt modellező műhely, ami kapcsolatban áll más műhelyekkel (modellező, fém, 3D nyomtató, lézervágó). A természetes bőr alapanyagok mellett, textíliákkal, fóliákkal, és egyéb alternatív anyagokkal is foglalkozik

A labor a modern technológiákat vezeti be a tárgyalkotás világába. A műhely technológiái: Lézervágás, Gravírozás, 3D nyomtatás, 3D scannelés, Vinil fólia vágás (plotter vágás), kerámia matrica nyomtatás, Prototipizálás, 4 db számítógép áll a hallgatók rendelkezésére.

A műhelyben az öltözetek kivitelezéséhez szükséges szabásminta készítési-modellezési (síkszerkesztéses, draping és számítógépes-CAD/CAM) technikák, varrás-, vasalás-, ragasztás-, és hőpréseléses technológiai műveletek végezhetőek. A MOME Divatműhelyében megtanulhatóak és alkalmazhatók • a hagyományos kézműves technikák, • a divatiparban jelenlévő jelenlegi technológiai megoldások, • az innovatív megközelítést igénylő kreatív készségek megszerzéséhez szükséges szaktudás.

Főleg az építészhallgatók számára – modellek, makettek, prototípusok elkészítése, alakítása a famegmunkálási technológiák megismerésén keresztül. Szerkezetek konstruálásával a kreatív gondolkodás és szakmai készségek fejlesztése. Faipari megmunkáló gépek, eszközök, felszerelések önálló, balesetmentes használata.

A fémműhelyben a fémművességhez szorosan kapcsolódó tradicionális és modern technológiák megismerése és gyakorlása történik. A hallgató az elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteket oktatói felügyelet mellett, de önállóan alkalmazza tárgyainak modellezése, kivitelezése, vagy kiviteleztetése során. Fontos, hogy a hallgató képessé váljon arra, hogy feladatai megoldásakor a tervezési szempontok és követelmények figyelembevétele mellett, kreatívan használja fel a műhelymunka során megszerzett tapasztalatait.

225m 2 -es alapterületű 10,5m magas stúdió műterem filmforgatásra, professzionális kamera szettekkel, hátterekkel, stúdió lámpatestekkel, állványokkal felszerelve, filmvetítő projektor, 4x3 méteres vetítővászon, hangosítás technika szakasszisztencia biztosításával. Potenciális veszélyek: Oktató nélkül a műhelyben tartózkodni tilos. Az eszközök használatára balesetvédelmi oktatás és betanítás után van lehetőség. Műhelyhasználati szabályzat az ajtón kifüggesztve.

Egyszemélyes fotólabor filmhívógéppel fekete-fehér és színes film híváshoz, 4x5” LPL nagyítógéppel egyenlőre csak fekete-fehér nagyításhoz.

Professzionális fotóstúdió Broncolor, Hensel és Multiblitz műtermi vakukkal, fényformázók széles választékával, oszlopos műtermi gépállványokkal, háttértartókkal, hátterekkel, valamint Hasselblad fényképezőgépszett, digitális hátfallal és Mamiya RB 6x7 analóg fényképezőgép digitális hátfallal is rendelkezésre áll. A műterem 150m2 alapterületű, 7,5m belmagasságú, három oldalon erkéllyel és sarokholkerrel is rendelkezik.

A gipsz modellező műhely, a modellező műhely részeként, azzal együttműködve üzemel. A hallgatók itt kivitelezhetik a megtervezett tárgyaikat, építőművész hallgatók makettezhetnek, illetve más anyagokból készülő végleges munkákhoz készíthetnek segédformákat, gipszből, szilikonból. A vákumszívott műanyag tárgyakhoz használt szívóformák is zömében gipszből, a gipsz modellezőben készülnek.

A gipszműhelyben a kerámia, üveg és porcelán tárgyak modellezése, formakészítése történik, de kiszolgálja a többi tanszék gipszformát igénylő munkáit is. A formakészítés egyrészt a gipszesztergákon esztergálással történik, valamint a márványasztalokon, gipszöntéssel, sablonhúzással, faragással. A műhely elkülönített részében fém- és famegmunkálásra alkalmas rész van kialakítva, satuval, állványos fúróval, köszörűvel, kézi barkácsgépekkel. A szilikonöntésnek is helyet ad a műhely.

Színes és fekete-fehér lézernyomtatás A/3 méretig. Risograph nyomtatás A/3 méretig. Magasnyomtatás SRA/2 méretig, hagyományosan és digitálisan előkészített nyomóformákról. Dombor és vakdombor nyomtatás. Rézkarc, rézmetszet, mélynyomtatás A/3 méretig. Digitális és hagyományos aranyozás A/3 méretig. Kötészeti munkák kivitelezése, papírvágás, paszpartu vágás, sarokkerekítés, biegelés, perforálás, laminálás, thermograph eljárások használata.

Az AVID ProTools rendszerére épülő stúdiónk alkalmas 5.1-es hangkeverésre, zenei felvételek, hangalámondások készítésére. A méltán népszerű Genelec 8030 stúdiómonitorok és 7060BP szubláda tökéletes referenciahangzást biztosít. A felvételi és keverőhelység közt kiépített Dante rendszernek köszönhetően külső hangtechnikát is könnyedén tudunk csatlakoztatni hangrendszerünkbe. A felvételi helységben helyet kapott 8 csatornás (Yamaha HS8) hangrendszer széles lehetőséget biztosít zenei és akusztikai kísérletek folytatására.

A Design Intézet lehetőséget ad egy aktív párbeszéd kialakítására a hazai, az európai és a világ design intézményeivel és szakmai szervezeteivel. Példaértékű az intézet és a Mercedes Benz Design Studio együttműködése, mely 2022-ben ünnepli 20. évfordulóját. 20 éve, hogy a MOME partnerre lelt a Daimler Design világszínvonalú szakértői közösségében, támogatva a csúcstechnológia meghonosítását az egyetemen, továbbá az oktatási program nemzetközi színvonalának emelését

A Textiltervező szak részeként, elsősorban a divat; kiegészítő; jelmez szakirányok hallgatói számára kialakított műhely. A kézműves kalapkészítés speciális szakmai technológiájának elsajátítására, kalap és fejdísz tervezési feladatok kivitelezésére ad lehetőséget a diákoknak. Az oktatás a tradícionális mellett innovatív technológiák ( 3D, lézervágás, vákumszívás, print) szakmai tartalmakba emelését is támogatja, kollaborálva a társműhelyekkel. A hagyományos kalapformák mellett a kreatív formázás alternatíváival , is megismerkedhetnek a hallgatók. Filc, nyúlszőr, és növényi (sinamy) alapanyagok megmunkálása zajlik a műhelyben.

A kerámia műteremben magastüzű, főleg kőedény agyagokat használunk. Különféle agyagozási technikákra alkalmas a hely (Korongozás, felrakás, építés...) - 5 motoros korong, lapnyújtó, gyúrógép, fülprés, 12 asztal, és polcok találhatók itt.

A TechPark kötőműhelyében 7 db különböző típusú és gépfinomságú kéttűágyas kézi síkkötőgépen, 9 db egytűágyas kézi síkkötőgépen (Silver Reed LK150) és 8 db elektronikus vezérlésű kéttűágyas síkkötőgépen (Silver Reed SK 840) sajátíthatják el a diákok a gépi kötés alapjait. 3 db pántkötőgép és 1 db pertli kötőgép is rendelkezésre áll. Egyes fonalak kötésre alkalmassá tételét segíti a műhelyben lévő 2x4 fejes keresztcsévélőgép. A síkkötőgépeken készített lapok pulóverré, kardigánná, egyéb kötött termékké alakítását szegővarrógép és ketliző (láncoló varrógép) segíti.

A hallgatók számára a technikusi szobában van lehetőség kölcsönözni médiatechnikai eszközöket. Mind a kiveitelre mind a visszavételre kizárólag az alább jelzett időpontokban van lehetőség! A részletes eszközlistát a lenti QR kód beolvasásával érhetitek el!

A Modellező műhelyek a modellezési ismeretek tantárgy helyszíne, ahol a munka-, és szerkezeti modellek, makettek, prototípusok készülnek. Anyagismereti és anyagalakítási gyakorlatok, szakipari ismeretek átadása történik fém, fa, műanyagok felhasználásával, kézi és gépi forgácsolószerszámok használatával.

T_-205 Vetítő Előtér 6,02 m² T_-206 Vetítő / Hangstúdió Gépház 13,97 m² T_-207 Vetítő És Hangtechnikai Okt.helyiség 48,53 m²

A TechPark műhelyeihez/műtermeihez nyersanyagok és fogyóeszközök raktározása, kiadása.

Food design - a labor működése még kialakítás, tartalomal feltöltés alatt.

A rajzi és plasztikai műterem az egyetemen zajló vizuális művészeti stúdiumok helyszínéül szolgál. A műterem elsősorban az alapképzési ábrázolási kurzusoknak, rajzi, plasztikai és színes tanulmányi gyakorlatoknak, illetve azokhoz kapcsolódó elméleti előadásoknak ad teret. A tantervi kurzusok idején kívül, a hallgatók a műterem oktatóinak engedélyével, egyeztetett időben egyéni műtermi feladatokra is használhatják a műtermet.

Lehetőséget nyújt a hallgatók számára különböző rostos anyagokból történő tárgyak készítésére. A labor használatával kapcsolatban kérlek, érdeklődjetek időben. Berendezések: • Ipari szecskázó • Kézi turmix gép • Kézi prés • Hidraulikus prés

A nyomó műhely szitakészítésre (kivéve levilágító film nyomtatása) alkalmas. - egy hatasztalos, hatfejes trikónyomó géppel, illetve - egy 8 méteres 160 cm es széles iparifilc borítású nyomóasztallal rendelkezik. Lehetőség van szitanyomatok készítésére egy vagy több színben. A trikónyomó gépen 6 színnel A3-as méretig, a nyomóasztalon egy színnel 8 méter hosszig. Karussel használat és bérlés, szitakészítés, extra méretű anyag nyomása, hőprés.

A szövőműhely alapfeladata a szövött anyag tervezést tanuló hallgatók részére, szövéstechnológiai és szövetszerkezettani elméleti és gyakorlati ismeretek átadása, a szövés alapjaitól a digitális szövettervezésig. A műhelyben kézi szövéssel készülhetnek mintadarabok, anyagkísérletek akár egyedi nagyobb méretű munkák. A munkák készülhetnek, asztali vagy nagyméretű 4-6 nyüstös szövőszéken, illetve digitális vezérlésű 24 nyüstös kézi szövőszéken. További szolgáltatások – végzett hallgatóinknak: - Felvetés - Csévélés - Elektronikus szövőszék használata, műhelyhasználattal - Nagy, mechanikus szövőszék használata, műhelyhasználattal

45 fő befogadására alkalmas tér, ipari környezet, traverzek a hang és fénytechnikai berendezések és installációk felfüggesztéséhez ill. építéséhez.

A felvető gépen történik a nagy szövőszékek lánchengerének felvetése. A szövéshez szükséges hosszirányú fonalrendszert (láncfonal) a szövőszék lánchengerére megadott fonalszámban, sűrűségben és hosszúságban, egyenletes feszességgel kell felhengerelni, a szövés megkezdése előtt. Potenciális veszélyek: Oktató nélkül a műhelyben tartózkodni tilos. Az eszközök használatára balesetvédelmi oktatás és betanítás után van lehetőség. Műhelyhasználati szabályzat az ajtón kifüggesztve.

Az üvegcsiszoló műhelyben az üveg hideg megmunkálása történik. A különböző gépek alkalmasak a félkész tárgyak vágására, csiszolására, homokfúvására és polírozására.

Az üvegtechnika laborban lehetőség van gázégő mellett melegüveg alakításra. A vágóasztal a síküveg darabolására, ólomüveg készítésre, ragasztásra nyújt lehetőséget. A terem mellett található kemencetérben egész évben az üveg melegen történő alakítására alkalmas kemencék és időszakosan működő üvegfúvó huta található. Potenciális veszélyek: Oktató nélkül a műhelyben tartózkodni tilos. Az eszközök használatára balesetvédelmi oktatás és betanítás után van lehetőség.

Potenciális veszélyek: Oktató nélkül a műhelyben tartózkodni tilos. Az eszközök használatára balesetvédelmi oktatás és betanítás után van lehetőség.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121