Moholy-Nagy University of Art and Design

Mercedes x MOME

Az együttműködés mérföldkövei
Hallgatói projektek
Kiadvány
Kiállítás
Hírek
Eddigi húsz közös és eredményes évét ünnepli a MOME és a Mercedes-Benz.
“A legendás autók két alapvető jellemzője a kimagasló technológia és a lenyűgöző, időtlen design.” – Gorden Wagener

„Amikor 20 évvel ezelőtt először jártam itt, még sokkal kisebb volt itt minden“ – mondta el a Mobility Design Lab megnyitója alkalmából tartott beszédében Gorden Wagener 2022 júniusában. Való igaz: a MOME és a Járműtervezési Program egyaránt nagy utat tett meg az elmúlt két évtizedben. Az együttműködés nem csak a fiatal hallgatóknak volt nagy lehetőség, de a Mercedes-Benznek is fontos, ahogy Prof. h.c. Peter Pfeiffer,

a márka akkori designvezetője fogalmazott: „alapvető célunk a világ különböző részein az egyetemek és diákok, valamint az ipari kapcsolatok támogatása. Saját természetes érdekünk is azt diktálja, hogy a Mercedes Design számára az utánpótlás neveléshez hozzájáruljunk. A fiatal designereket, mint munkatársakat, örömmel fogadtuk design részlegünkön.“

“Nagyon erősen digitalizálódunk, teljesen új, feltörekvő technológiákat alkalmazunk. Több angol nyelvű mesterképzés indul, így a régió vagy akár a világ legjobb, legrátermettebb formatervezőit tudjuk elcsábítani a képzésekre. "

- Húnfalvi András, a MOME járműtervező képzésének oktatója
“Igyekszünk kiszélesíteni a spektrumot, megszólítani olyan hallgatókat, akik szívesen foglalkoznak a mobilitás témakörével. Manapság nincs már „csak autó”, a jelen jelszava a mikromobilitás."

Ruppert Dániel, a MOME járműtervező képzésének oktatója
“Ilyenkor különös jelentőséget nyernek a megbízható partnerek és a jó barátok – az eszmecserére és alkotói párbeszédre nyitott emberek. Éppen ezért becsülöm ennyire nagyra a MOME-val régóta fennálló kapcsolatunkat: inspiráljuk egymást és együtt fejlődünk tovább."

Gorden Wagener, a Mercedes-Benz Group AG vezető formatervezője
“Ahányszor csak Budapestre jövünk, mindig nagy örömmel tölt el minket a hallgatóktól érkező sok érdekes (és olykor meglehetősen őrült) ötlet, menő alkotás, klassz adatmodell, bámulatos vizualizáció és animáció."

Thomas Saeltze, a Mercedes-Benz design managere
“Tervezőként inspirálóan hatnak ránk más alkotók munkái. Persze sok időt vesz igénybe az összes elképzelést átbeszélni a hallgatókkal, azonban ez számomra és számukra egyaránt rendkívül inspiráló. Ráadásul nagy eséllyel csapatunk egy-egy új tagja is közülük kerül ki."

Robert Lešnik, a Mercedes-Benz külső formatervért felelős fődesignere

Az együttműködés mérföldkövei

2001

Az első kontaktus a DaimlerChrysler és a MOME között.

2002

Harard Leschke mellett Gerhard Honer, a Mercedes-Benz haszonjármű (Vans and Trucks) részlegének vezetője is bekapcsolódik a programba.

2003

Az Iparművészeti Múzeumban megrendezett ‚A design varázsa‘ című nagyszabású kiállításon több diák terveit és modelljeit is bemutatják.

2004

Az egyetem címzetes egyetemi tanár címet adományoz Peter Pfeiffernek, a Mercedes-Benz design senior alelnökének.

2008

Gorden Wagener lesz a Mercedes-Benz designvezetője és átveszi az egyetemmel való együttműködés további gondozását is. 

2010

Az egyetem szenátusa címzetes egyetemi tanár címet adományoz Gorden Wagenernek.

2011

Az ‚Hommage á Mercedes-Benz‘ című kiállításon Stuttgartban is bemutatkoznak a MOME hallgatói, ahol kilenc formatervet, köztük egy életnagyságú modellt mutattak be.

2012

Az együttműködés jubileumát megünnepelendő ’10 év jövő’ címmel kiállítás nyílik a budapesti Művészetek Palotájában.

2014

A Design Hét Budapest 2014 keretében a Mercedes-Benz legújabb modelljei mellett a MOME formatervező hallgatóival közösen kidolgozott 5 koncepciója is megtekinthető.

2015

A sepiszentgyörgyi Design Hét keretében Erdélyben is bemutatkozik a MOME – Mercedes-Benz együttműködés.

2017

Az Iparművészeti Múzeumban ünnepeli a MOME és a Mercedes-Benz együttműködésének 15 éves fennállását.

2019

A stuttgarti Balassi Intézetben látványos és sikeres prezentációt tartanak a MOME Formatervező Tanszékének hallgatói.

2019

Megnyílik a MOME új campusa, benne Járműtervezési Tanszék dedikált műhelyével.

2021

Megalakul a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj.

2022

Gorden Wagener megnyitja a MOME Mobility Design Labet.

Hallgatói projektek

Fiatal járműtervezők és projektjeik a Mercedes-Benz szakmai koordinálásával

Asztalos Máté Bendegúz átfogó kutatást követően álmodta meg a közeljövő Mercedes-Benz taxiját: egy, a vertikálisan is óriásira nőtt megacityk szolgáltatásaként működő, a felhőkarcolók között könnyedén közlekedő, önvezető eVTOL-t (electric vertical take-off and landing).

A Mercedes-Benz felhívásának keretében Elek Bálint egy Mad Max-szerű disztópiát képzelt el 2039-re. Egy világot, ahol a sebesen pusztító klímaváltozás meghatványozza az élhetetlen területek számát, egyúttal új vállalkozási lehetőségeket teremt, különösképp Afrikában.

A MOME-n 2019-ben végzett Nagy Marcell az AMG márkát készült új utakra terelni, terveivel pedig véletlenül megelőzte a Mercedes mérnökeit.

Szakdolgozatomban azzal a kérdéssel foglalkoztam, hogy miként kapcsolódik az ember a környezetével, annak tárgyaival különös tekintettel az ember és jármű viszonyára.

Szabó Zsolt a high fashion világába kalauzol koncepciójával, melyet Iris van Herpen holland divattervező munkássága ihletett.

Csihar Marcell projektjét egy, kifejezetten a japán piacra szánt „kei-car” meglehetősen szűkös keretei közé álmodta meg.

Kiadvány

Járműtervezés az agyagmodellektől a virtuális valóságig: a MOME és a járműtervezési program egyaránt nagy utat tett meg az elmúlt két évtizedben.

Online is elérhető kiadványunkban bemutatjuk az elmúlt húsz és együttműködésének mérföldköveit és az elmúlt időszak hallgatói munkáit, valamint a járműtervezés megkerülhetetlen személyiségeit és az ikonikus dizájn receptjét.

Kiállítás

A MOME és a Mercedes-Benz a nagy múltra visszatekintő, sikeres közös munkát egy rendkívüli kiállítással ünnepelte. Az egyetem emblematikus tereiben haladva végigjárhattuk a MOME és a Mercedes-Benz közös szakmai útjának meghatározó állomásait, és bepillantást nyerhettünk az egykori hallgatók, mára ismert járműtervezők munkájába. A kiállítás különlegessége, hogy az elmúlt évek kiemelkedő formakoncepcióit makett formájában és a kiterjesztett valóságban, digitálisan is megtekinthették a látogatók.

Hírek

Húsz évvel ezelőtt kezdődött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mercedes-Benz közös sikertörténete. Ezen jeles alkalom apropóján Robert Lešnikkel, a Mercedes-Benz külső formatervéért felelős fő designerével beszélgettünk.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem frissen megnyílt innovatív járműtervezési műhelyében járt az Index, ahol ugyan már húsz éve képzik a Mercedes-Benz vezető tervezőivel szoros kötelékben a tehetséges fiatalokat, most kapcsolnak csak rá igazán.

Idén huszadik éve dolgozik együtt a Mercedes-Benz és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az évfordulót nagyszabású eseménysorozattal ünnepli az intézmény. A júliusi diplomaosztón a luxusmárka vezető designere, Gorden Wagener mond beszédet, és a MOME alapítványi elnökével közösen megnyitja az egyetem új tervezői műhelyét, a közlekedés jövőjével foglalkozó Mobility Design Labet is.
Kapcsolat
Sajtó
press@mome.hu
Járműtervezési specializáció
design@mome.hu
Általános kérdések, kérések
brand@mome.hu
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121