Moholy-Nagy University of Art and Design

Fashion Show

Hallgatói projektek
Szakmai vezetők
Fashion Show történelem
Hírek
Támogatóink
Kérdésed van?
A MOME Textil szak évről évre szállítja az utánpótlást a hazai divatvilágnak, a tehetséges új textiltervező generáció elképzeléseivel pedig, a nemzetközi divatiskolák jól bevált gyakorlatához hasonlóan egy nagyszabású divatshow és kiállítás keretében ismerkedhet meg a szélesebb közönség.

Az óriási érdeklődéssel kísért legutóbbi, 2022. évi eseményt követően idén újra megrendezzük a MOME Fashion Show-t, ahol a végzős hallgatóknak lehetőségük nyílik,

hogy a nagyközönség mellett az egyetem szakmai partnereivel, a divatszakma képviselőivel, a szakmai sajtó munkatársaival, illetve diplomáciai vendégekkel is megismertethessék munkáikat.

Hallgatói projektek

A moduláris cipővel szeretnék kísérleti jellegű megoldást kínálni a nem, vagy csak nagyon kis mértékben és nehezen újrahasznosítható cipők térnyerésére.

Mestermunkám fókuszában a kismama öltözködés áll.

A mestermunka célkitűzése egy egész enteriőrt felölelő szövött textilkollekció, amely a jacquard technológia lehetőségeinek kihasználásával jön létre.

Mestermunkámban a feldolgozatlan transzgenerációs traumával foglalkoztam, azzal a jelenséggel amikor a traumatizáltság hatásai olyan embereken jelentkeznek, akik maguk nem élték át az eseményt, hanem valahogy megörökölték őseik fel nem dolgozott traumáit.

A mestermunkámban a Népművészettel, mint transzgenerációs örökséggel foglalkozom.

Szakmai vezetők

MA szakvezető, egyetemi tanársegéd

kele.ildiko@mome.hu

művésztanár

tomcsanyi@mome.hu

Fashion Show történelem

A MOME Textil szak és elődje mintegy 110 éve képez kiváló szakembereket: közülük sokan már az egyetemi éveik alatt nemzetközi díjakat nyernek, és a későbbiekben is keresett tervezőként folytatják pályájukat. Egyetemünkön többek között olyan neves divatszakemberek, textil- és divattervezők szereztek diplomát, mint Ferenczy Noémi, Léber Barbara, Tóth Bori, Németh Anikó Manier, Konsánszky Dóra, Vágó Réka, Anda Emília, Tóth András, Godena-Juhász Attila és Füzes Eszter, Dévényi Dalma, Kiss Tibor és még hosszan folytathatnánk a sort. Az egyetem hallgatói a diploma után olyan világmárkánál helyezkednek el, mint a Louis Vuitton, a Gucci, a Chloé, a Balenciaga, a Vetements, az Acne Studios, a Proenza Schooler, a Marc Cain, az Adidas, a Nike, a Burton vagy a North Face, valamint olyan hazai divatmárkáknál is sikeresen dolgoznak, mint a Nanushka, az Aeron, a Nubu, a Tomcsányi vagy a The Four.

Hírek

Hatalmas sikerrel zárult az idei MOME Fashion Show: dupla teltház előtt mutatkozott be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) legújabb divat- és textiltervező generációja az egyetem Zugligeti úti Campusán. A MOME hagyományaihoz hűen és a nemzetközi divathetek ritmusához igazodva október első hetében rendezte meg a rendhagyó divateseményt és kiállítást, mely ezúttal is rengeteg érdeklődőt vonzott. A fiatal tervezők kreációit idén az élet és az anyag állandó körforgásának tematikája ihlette, így az újrahasznosított és lebomló alapanyagok is főszerepet kaptak a bemutatón.

Mi jellemzi az új tervezőgeneráció legfrissebb alkotásait, tervezői attitűdjét és érdeklődését? Kele Ildikót, a MOME Divat- és Textiltervezés MA szakvezetőjét, a KELE Clothing alapítóját és Tomcsányi Dórát, a TOMCSANYI márka tervezőjét és oktatónkat kérdeztük a közelgő MOME Fashion Show kapcsán.

Mély, érzékeny, friss és tudatos - október elején, a nemzetközi divathetek ritmusához igazodva újra a legtehetségesebb fiatal divat- és textiltervezők kerülnek a reflektorfénybe a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), ahol megrendezik a hagyományos MOME Fashion Show-t. A fiatal generációra is nagy hatást gyakoroltak a világ eseményei, mint az energia- és klímaválság, előtérbe került a fenntarthatóság, több munkában is megjelennek innovatív új anyagok, ugyanakkor jelentős szerepet kap a sokszínűség és az inklúzió is.

Mi inspirálja a jövő textil- és divattervezőit? Milyen forma- és színvilág jellemzi az új tervezőgeneráció legfrissebb alkotásait? Kele Ildikó, a MOME Divat- és Textiltervezés MA szakvezetője, a KELE Clothing alapítója és Tomcsányi Dóra, oktatónk szakmai vezetésével szervezett divatbemutatón az érdeklődők végre ismét bepillanthattak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divat- és textiltervezés szakán zajló kreatív munkába.

Együttműködési megállapodást írt alá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Nanushka, hogy elindítsák a Conscious Textile Group, azaz a Tudatos Textil Csoport munkáját. A MOME és a Nanushka összefogása a divatipar körforgásos gazdaságra való átállását segíti, célja a gyártás utáni textíliák körforgásos felhasználásának és innovatív módjainak kutatása, új, fenntartható anyagok fejlesztése. 

Támogatóink

Kérdésed van?

Kapcsolat
Hallgatói együttműködések
designint@mome.hu
Szponzori együttműködések
javor.daniel@mome.hu
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121