Károli Gáspár-díjat kapott Richly Zsolt

Animáció

Bodó Sára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem egyetemi docense és Richly Zsolt, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a MOME címzetes egyetemi tanára kapta idén a Károli Gáspár-díjat. 

A Károli Gáspár reformátor nevét viselő díjat 1997 óta minden évben olyan személyek kapják, akik a hittudományok területén maradandót alkotva gazdagították a magyar vallásos és szellemi életet, valamint kimagasló eredményeket értek el a biblikus tudományok terén.

 

Bodó Sára és Richly Zsolt

 

Richly Zsolt

címzetes egyetemi tanár, animációs filmrendező

Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, középiskolai tanulmányait is a városban, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban végezte el.

1962-ben felvételt nyert az Iparművészeti Főiskola díszítő festő szakára, és a szakon akkor egyszeri alkalommal indított animációs osztály tagjaként szerzett diplomát 1966-ban. Diplomamunkája az Indiában c. animációsfilm volt, mely számos fesztiválsikert könyvelhetett el később. Diplomája megszerzése után a Pannónia Filmstúdió munkatársa lett, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, több mint huszonöt éven át dolgozott.

Richly Zsolt meghatározó szereplője volt a Pannónia 70-es, 80-as években elért hazai és nemzetközi sikereinek. Televíziós sorozatok, egész estés TV- és mozifilmek, gyermeknek készülő produkciók egész sora kötődik nevéhez, melyek a világ számos országában kerültek televíziós és mozi forgalmazásba, és idehaza generációk nőttek fel a Kockásfülű nyúl, vagy a Kíváncsi Fáncsi kalandjain.

Richly Zsolt grafikusművészként is aktív alkotói életművet tudhat magáénak.

A hatvanas években ifjúsági lapoknak, magazinoknak készített illusztrációkat, majd a hetvenes és nyolcvanas években több népszerű mesehős történetét adaptálta diára. Nagy sikere volt például a Harcsabajusz kapitány valamint a Harcsabajusz és a matrózmajom című szalagos diafilmnek. 1981-ben adták ki a Richly Zsolt által rajzolt A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét dián, a Lúdas Matyi történetét hét évvel később dolgozta fel. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, többek között említésre méltó a József városi Galériána 2002 ben megrendezésre került életmű kiállítása.

Richly Zsolt életművét méltatva feltétlen figyelmet érdemel tanári, oktatói tevékenysége. Pedagógusi pályafutásának mérföldköve volt 1987, amikor bekapcsolódott az Iparművészeti Főiskolán akkor már 6 év folyó animációs oktatásba, melynek azóta is oszlopos tagja. Fáradhatatlan lelkesedéssel veti magát munkába a mai napig; legyen szó végzős hallgatók diploma felkészítéséről, elsősök bevezetéséről a filmgrafika világába, vagy éppen akkreditációs anyagok elkészítéséről. Richly Zsolt a hazai animációs filmművészet számos generációját segítette már pályára, és ezzel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs oktatásának meghatározó, korszakos személyisége.

Oktatói, alkotói tevékenységének elismeréséül Kopek Gábor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora Richly Zsoltnak 2008. november 20-án a Címzetes Egyetemi Tanár címet adományozta.

Publikálva: 2019-11-26 15:57:00

Hírek