Az időseknek segít a MOME Gondos Pakkja

 Elkészült a MOME Segítő Pakk kezdeményezés második, 65 év feletti generációt célzó csomagja. A Gondos Pakk olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek a higiénia mellett a bezártság problémájára is fókuszálnak, ezért segíthetnek az egyedüllét érzésének csökkentésében.

Mi az a MOME Segítő Pakk? 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) Szociális Design Kutatócsoportja által létrehozott MOME Segítő Pakkok izolációra olyan digitálisan letölthető fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközök és holmik fizikai megvalósításához tartalmaznak útmutatást, valamint fontos ismereteket, információkat biztosítanak – mindezzel segítséget nyújtva az izoláció időszakára.

A pakkok és a bennük található használati útmutatók szakemberek bevonásával készülnek. A csomagok know how-ja a benne lévő termékek listájától kezdve a kommunikációs anyagokon át a MOME kutatói által tervezett útmutatókig digitálisan letölthető formában elérhetők bárki számára, aki tenni szeretne embertársaiért. Így a segítő dobozokat akárki összerakhatja a közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is. A MOME Segítő Pakkok első darabja, a csecsemőgondozásra fókuszáló Baba Pakk után elkészült az idősebb korosztálynak szóló Gondos Pakk is.

Gondos Pakk

A Gondos Pakk a 65+ generációt célozza. Az egészségügyi statisztikák alapján ez a korosztály a fertőzésveszély szempontjából kiemelten veszélyeztetett. Számukra különösen fontos, hogy betartsák az izolációra vonatkozó előírásokat. Ez a helyzet sokak számára jelent kihívást, hiszen a környezettől való szeparáltság szeretteiktől, barátaiktól is elszakítja őket. A 65 év feletti korosztálynak tervezett csomag olyan tárgyakat, eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az izolációs helyzetben felmerülő szükségletek és igények kielégítésében.

A csomag fókuszában a higiénia és fertőtlenítés áll. Emellett a doboz javasolt további tartalmai az egészségmegőrzés, a napi rutin, a szabadidős tevékenységek köré szerveződnek és olyan eszközöket is tartalmaznak, amelyek örömet okozhatnak, esetleg valamelyest feledtetik az elszigeteltség okozta nehézségeket.

Fehér Bori és Gulyás Sára, a Gondos Pakk tervezői szerint „a higiénia mellett a bezártság kérdésére is fontos fókuszálni ebben az izolált helyzetben. Azt gondoljuk, a gondoskodás segíthet az egyedüllét és magára maradottság érzésének csökkentésében. Ezért a dobozba egy ajtóra akasztható fertőtlenítő/rendszerező mellett olyan tárgyak elhelyezését is ajánljuk, amelyek hozzájárulhatnak  az egészségmegőrzés és szabadidő eltöltésének különböző módjaihoz. A Gondos Pakk célja: Segítünk, hogy mások segíthessenek.”

A doboz javasolt tartalma egyrészt a fertőtlenítéshez szükséges eszközök tárolásában segítő, DIY elkészíthető rendszerezőből áll, amiben a maszkokat és kesztyűket, szemetes zacskót, fertőtlenítő kendőt és sprayt tárolhatjuk. A MOME tervezői a felakasztható rendszerező elkészítéséhez letölthető útmutatót  készítettek. Emellett a csomagba kerülhetnek az izolációt enyhítő, szabadidős eszközök, valamint a napi rutinhoz és a mentális és fizikai egészségmegőrzéshez kapcsolódó tárgyak.

Kisfilm a Gondos Pakk tartalmáról

A MOME Innovációs Központ kutató-tervezői csapata a következő Pakk fejlesztésén is dolgozik, mely hamarosan elérhető lesz a MOME Segítő Pakkok weboldalán.

A Segítő Pakk weboldala

 

MOME Gondos Pakk

Projektvezető: Fehér Bori
Tervezők, kutatók: Gulyás Sára, Csernák Janka, Szerencsés Rita, Gosztonyi Márton
Grafika: Csernák Janka és Réthi Gábor
Videó: Erdély Jakab
Fotók: MOME Szociális Design Kutatócsoport

 

 

 

 

Publikálva: 2020-05-18 16:04:00