Újabb hat egyetem modellváltásával javul a felsőoktatás versenyképessége

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében hat egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek 2020. augusztus 1-jétől az Országgyűlés mai ülésén elfogadott törvényjavaslatok szerint. Az új finanszírozási formában a kormany.hu híre szerint "az intézmények rugalmasabban működhetnek, gyorsabban reagálhatnak térségük gazdasági igényeire, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek". A modellváltó egyetemeken továbbra is biztosított lesz az állami ösztöndíjas képzés, az oktatók pedig teljesítményalapú, megemelt bérezésben részesülnek.

A váltás célja, hogy a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet, a felsőoktatás versenyképességének növelése. Ennek érdekében az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem új struktúrában működik tovább. Az egyetemek alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek.

Az új működési modell az érintett egyetemek mindegyikén a jövőben is biztosítja minden hallgató számára az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét. A törvényjavaslat elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át, így a célok szerint lehetőség nyílik a többletteljesítmény elismerésére. A jogszabályok egyéves átmenetet biztosítanak, amikor még kötelezően érvényben maradnak a közalkalmazotti foglalkoztatás egyes feltételei, ezen kívül öt évig garantálják a közalkalmazotti jogállás alapján járó jubileumi jutalmakat is.

Kiemelt cél, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, intézményközi, vállalati és nemzetközi kapcsolataik tovább erősödjenek. 

Olvasd a teljes hírt itt!

Publikálva: 2020-05-20 10:47:00